Συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και στέλνοντας για μια ακόμη φορά το μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι «Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται».

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης και την αναγκαιότητα μεταρρύθμισής τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα: «Οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό, διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη, ωστόσο, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη, την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος έκανε πρόσφατα λόγο για «εντυπωσιακές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Συγυρίσαμε τα οικονομικά μας και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους. Χαίρομαι που ο κ. Λίντνερ το αναγνωρίζει. Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Όσον αφορά τα ερωτήματα του ανταποκριτή της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερτ Χέλερ, σχετικά με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η Άγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιθυμούσε περισσότερη στήριξη από το Βερολίνο σε αυτά τα ζητήματα,  ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Νομίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Θέλουμε όμως την υποστήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι μια αμέτοχη, ουδέτερη, τρίτη χώρα. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει η Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση δεν μας ικανοποιεί, αφού ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν: «Στις μεταξύ μας σχέσεις ποντάρουμε στην λογική. Δεν είμαστε εκείνοι που αναπολούμε περασμένα μεγαλεία. Ελάτε να αντικρίσουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν».

ΠΗΓΗ: Handelsblatt