To πρώτο βήμα για να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου έγινε χθες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ της πρέσβεως Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί χαμηλές προσδοκίες, ωστόσο στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυρίας Σουρανή και του κ. Καλίν προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσουν για θέματα χαμηλής πολιτικής, σε μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν μίλησαν για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα των συνόρων, όπου ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κατ’ αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσουν άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της Ε.Ε. και του Σένγκεν.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη του στο SΤΑR στις 25 Mαΐου είχε πει: «Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

Η πτήση του Μπορέλ

Η Κύπρος έχει ένα ρόλο-κλειδί για την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της Ε.Ε. στην περιοχή, διατηρώντας το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρει o Κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης σε ανάρτησή του στο twitter με φωτογραφία από την πτήση με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ. «Πετώντας με τον Ζοζέπ Μπορέλ για να παρατηρήσουμε την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ευχαριστούμε Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη»,

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η στάση που θα τηρήσει η Ε.Ε. Ανοικτό βεβαίως παραμένει αν η Ε.Ε., πέραν των αυστηρών μηνυμάτων και δηλώσεων, θα προχωρήσει και με πράξεις και ιδιαίτερα μέσω των κυρώσεων. Αυτό αναμένεται να διαπιστωθεί στη συνέχεια, καθώς ο Ζοζέπ Μπορέλ επισκέπτεται την Αγκυρα, μετά τη Λευκωσία.