Στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία έφτασε γύρω στις 10:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Μακαρίου. Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η κατάθεση στεφάνου. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη δεν συμβολίζει μόνο τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κύπρο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν ενώπιόν του προκλήσεις «τις οποίες από κοινού θα τις αντιμετωπίσουμε, με τους γείτονες μας και με τους εταίρους μας». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κρατούσε δεκανίκι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα το δεκανίκι της Κύπρου.

Μητσοτάκης: Όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος

Την έντονη συγκίνησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι στην Κύπρο.

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά την συναντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και υπογράμμισε πως σε ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να τελειώσει ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα», ενώ τόνισε πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και σε αυτή την προσπάθεια η χώρα χρειάζεται αρωγό την Κύπρο».

Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του και εξήρε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει για έξοδο από την κρίση ο Κύπριος Πρόεδρος.

«Δεν είναι μόνο ένα ταξίδι συμβολικό, είναι και ένα ταξίδι ουσιαστικό», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων. Εξηγώντας δε, πως «Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Αναλυτικά, «είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή, που το πρώτο μου, επίσημο ταξίδι, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνω στην Κύπρο, συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση που ήθελε πάντα τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Κύπρο στο πρώτο του ταξίδι»: αυτό τόνισε, εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Όμως», συνέχισε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι μόνο ένα ταξίδι συμβολικό, είναι και ένα ταξίδι ουσιαστικό: όπως αναφέρατε, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Σε άλλο σημείο δε, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος, και ο ελληνισμός παντού».

Αναστασιάδης: Oι ενέργειες της Άγκυρας προάγουν το αίσθημα καχυποψίας

Την ικανοποίησή του για την στήριξη από την Ελλάδα, αλλά και συνολικά από την Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο μέτωπο του κυπριακού, προάγουν το αίσθημα καχυποψίας. Όπως είπε κατά τη συζήτησή του με τον κ. Μητσοτάκη δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την τουρκική στάση και την αντιμετώπισή της.

«Διαπιστώσαμε πως αποτελεί καθήκον και χρέος μας η προάσπιση του διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων ενός μέλος της Ε.Ε. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ικανοποίηση» σημείωσε στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης μέσω της συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο στόχος της Κύπρου και της Ελλάδας είναι η αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και της αξιοποίησης των ευκαιριών στον ενεργειακό τομέα. «Το δίκτυο που έχουμε αναπτύξει δεν αποκλείει κανέναν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αντιθέτως θεσμοθετεί την συνεργασία και συμβάλλει στην σταθερότητα και την ειρήνη» τόνισε.

Πρόσθετε τέλος ότι οι δύο χώρες δίνουν επίσης μεγάλη σημασία στη συνεργασία μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.