Σαφές στίγμα για το πώς και με ποιους σκοπεύει να κυβερνήσει έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ν.Δ. δεσμευόμενος για μείωση φόρων, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών στο 15% εντός τετραετίας.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ν.Δ. «δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία προσωπική επίθεση» και ο ίδιος θα υπερασπιστεί την οικογένειά του και τα στελέχη, ενώ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου και ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου και με μικρότερους από μένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος γνωστοποίησε ότι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρότερο, θα υπάρξουν συγχωνεύσεις υπουργείων και δεν θα περιλαμβάνει αναπληρωτές υπουργούς.

«Πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν θα δείτε πολλά», πρόσθεσε, ενώ προανήγγειλε ότι θα μετέχουν και πρόσωπα από την κοινωνία που δεν ανήκουν στη Ν.Δ.

Αναφερόμενος μάλιστα συνολικά στη στελέχωση του κράτους, ξεκαθάρισε ότι θα κάνει όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικές επιλογές. «Δεν έχω να εξαργυρώσω κομματικά γραμμάτια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην οικονομία και στο ασφαλιστικό, τονίζοντας σε ό,τι αφορά το τελευταίο ότι θα αλλάξει την ανταποδοτικότητα του συστήματος ώστε αν δουλεύεις περισσότερο να παίρνεις περισσότερα πίσω και ότι θα θεσμοθετηθεί κεφαλαιοποιητικός δεύτερος πυλώνας. Προανήγγειλε μείωση των κύριων εισφορών για όλους, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, με πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια.

Με αφορμή πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει αντίστοιχες πολιτικές προσφέρθηκε να του στείλει δικές του ομιλίες αν επιλέξει να αντιγράψει κάποιες από τις εξαγγελίες της Ν.Δ. και διερωτήθηκε «αν πιστεύει οποιοσδήποτε ότι προτίθεται ο κ. Τσίπρας να εφαρμόσει έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτά που λέει;».
«Υποσχέθηκε πρόγραμμα παροχών 12 δισ. όταν γνώριζε ότι θα γίνει πρωθυπουργός, τώρα που ξέρει ότι χάνει πιστεύετε ότι θα δείξει αυτοσυγκράτηση να υποσχεθεί και πάλι πράγματα που δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει;», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε: «Ούτε ξέρει ούτε μπορεί ούτε έχει πρόθεση να εφαρμόσει ένα πραγματικά φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι οι μειώσεις φόρων εξισορροπούνται στο γαλάζιο πρόγραμμα από σημαντικές μειώσεις δημόσιων δαπανών και αφού επανέλαβε ότι δεν γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αποσαφήνισε ότι θα προσλαμβάνεται ένας για κάθε πέντε αποχωρήσεις, με προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας, της στελέχωσης των παιδικών σταθμών και την Παιδεία.

Η Ν.Δ. δεν θα ξαναχτίσει πελατειακό κράτος, σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του παλιού και σχολίασε για την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται ούτε για Αριστερά ούτε για Κεντροαριστερά, αλλά για σύστημα εξουσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε «πρωτοφανή ανευθυνότητα» στην κυβέρνηση με αφορμή το σύστημα που προτείνει ο Κώστας Γαβρόγλου και «για πρώτη φορά αμφισβητεί το αδιάβλητο των εξετάσεων», όπως είπε. Διερωτήθηκε εξάλλου, με αφορμή το διαχωρισμό των πανεπιστημίων, «αν εάν τμήμα είναι χαμηλής ζήτησης μήπως δεν έχει λόγο ύπαρξης καθόλου;». Ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, ενώ δεσμεύθηκε πως η Ν.Δ. δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής για τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να διορθώσει άλλες πτυχές του συστήματος που αφορούν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, επανέλαβε ότι «δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία, ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή», ενώ τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα χαρτιά που έχουμε στη διάθεσή μας για να αλλάξουμε πτυχές της συμφωνίας.

Με αφορμή την υπόθεση Φλώρου χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το προχθεσινό συμβάν με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ., υπογράμμισε πως ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, αλλά η Ν.Δ. κρίνει την πολιτική αντίδραση του κ. Βαξεβάνη, για τον οποίο τόνισε πως «δεν είναι απλός ιδιώτης, αλλά επί της ουσίας απολύτως ταυτισμένος με τον κ. Τσίπρα».

Κατέστησε εξάλλου σαφές ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία προσωπική επίθεση. «Θα υπερασπιστώ την οικογένειά μου και τα στελέχη μου», τόνισε, ενώ ερωτηθείς για το αν είναι υπέρ των συλλήψεων για τέτοια ζητήματα σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου.
«Η Ν.Δ. ούτε τρομοκρατείται ούτε φιμώνεται και ούτε πρόκειται να φοβηθεί από τέτοιου είδους κραυγές», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι επί Ν.Δ. θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και η ασφάλεια, ως αίσθηση απαραίτητη για να λειτουργήσει η Δημοκρατία μας, θα επανέλθει στην ελληνική κοινωνία. Κατέστησε σαφές ότι θα αυστηροποιηθούν οι διατάξεις που έχουν να κάνουν με τις αποφυλακίσεις.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι ο Αριστείδης Φλώρος δεν θα έβγαινε από τη φυλακή αν δεν υπήρχε ο νόμος Παρασκευόπουλου, ενώ σε σχέση με το στενό του συνεργάτη του Γρηγόρη Δημητριάδη τόνισε ότι με την κατάθεσή του βοήθησε να φυλακιστεί ο κ. Φλώρος.

«Θα ήταν πολύ καλό να μπει ένα τέλος συνολικά σε αυτή την ακατάσχετη επιχείρηση λασπολόγησης πολιτικών αντιπάλων. Αυτό που βλέπουμε είναι μία στρατηγική που έχει σαν βασικό σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα και είναι μία στρατηγική που εκπορεύεται μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Τσίπρας και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό. Είναι το ίδιο πράγμα», συμπλήρωσε.