Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όσους μιλάνε για οπισθοχώρηση της κυβέρνησής του σε ότι έχει να κάνει με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός έχει διευκρινίσει ότι το ζήτημα των πλεονασμάτων θα τεθεί με στόχο τη μείωσή τους από το 2021, ενώ τόσο για το συγκεκριμένο, όσο και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της χώρας, θα συζητήσει με τους θεσμούς. «Πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα» ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα: «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 – στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα – και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας», ανέφερε, όταν ρωτήθηκε για το ελληνογερμανικό συνέδριο που θα γίνει το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, με τη συμμετοχή του ιδίου, της καγκελαρίου Μέρκελ αλλά και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Για τα πλεονάσματα ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου στις ξκοινές δηλώσεις του με την Μέρκελ είπε: «Έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους». Ωστόσο σημείωσε, «όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη, τόσο θα διευκολυνθεί και η διευθέτηση του χρέους. Σημείωσε πάντως ότι τα θέματα των πλεονασμάτων είναι ζητήματα που συζητούμε με τους θεσμούς. «Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς, εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».