Μητσοτάκης: Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε ερωτήσεις για την πανδημία του κορονοϊού και τον εμβολιασμό.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας και το πόσο πιθανό είναι να δούμε ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο και τι θα σημαίνει αυτό για την Οικονομία, αλλά και το αν τον προβληματίζει το γεγονός πως έχουν φρενάρει οι εμβολιασμοί, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Προφανώς και με προβληματίζει το γεγονός όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Υπάρξει εξήγηση ότι ο καλοκαίρι ο κόσμος λείπει και άρα ο προγραμματισμός του εμβολιασμού είναι πιο δύσκολος αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να επανέλθουμε δυναμικά και να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα. Αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια την οποία ελπίζω κι εύχομαι να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί.

Από κει και πέρα, έχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Επίσης είναι λάθος τα όποια ελαφρά περιοριστικά μέτρα μπαίνουν σε περιοχές οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία 4, όπως δύο περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και η Ζάκυνθος, να χαρακτηρίζονται lockdown. Δεν είναι lockdown.

Θα το ξαναπώ: Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δ δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έδωσε ένα παράδειγμα επισημαίνοντας ότι με την επιστροφή από τις διακοπές είναι εύλογο ειδικά νέα παιδιά, να κάνουν τεστ και για μία εβδομάδα να μην έρθουν σε επαφή με γονείς, παππούδες, ειδικά αν αυτοί είναι ανεμβολίαστοι».

«Ζητώ πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς θα επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Πριν τα τέλη Αυγούστου ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους

Ερωτώμενος σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνικοοικονομικής καθημερινότητας από τον Σεπτέμβριο, όσον αφορά στο μέτωπο του κορονοϊού και τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία γενική τοποθέτηση επισημαίνοντας πως τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί του εμβολιασμού κι αυτό δυστυχώς, αν και αναμενόταν, έχει επιπτώσεις.

Υπογράμμισε πως πρέπει να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού από τον Σεπτέμβρη.

Τόνισε ότι «η μετάλλαξη Δ δεν παίζει» και είπε ότι θα αξιοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και θα είμαστε έτοιμοι πριν τα τέλη Αυγούστου να ανακοινώσουμε την πολιτική μας για τους κλειστούς χώρους το φθινόπωρο και το χειμώνα. Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει».

Δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε ακόμα για το κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που θα μπουν στο μοντέλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και απάντησε πως: «αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ κι αυτό είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα.

Καθένας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν πριν το τέλος του μήνα», πρόσθεσε.