Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στην διαχείριση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στην χώρα μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στην Βόρειο Ελλάδα, σημείωσε στη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις πατέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και όχι ενώπιον των πολιτών στη Βουλή», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό».

«Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Μην έχουμε αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καμία καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη.

«Θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή»

Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη.

«Με ενδιαφέρει να λειτουργήσει το click away»

Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

Ξέρω πόσο δύσκολα περνούν οι άνθρωποι του πολιτισμού

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό

Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών

Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία.

Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά

Για τις φήμες περί πρόωρες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η φερόμενη ενίσχυση του υπουργείο Εσωτερικών σημαίνει κάτι. Η πρόθεσή μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία.

Δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά. Και γιατί να είναι εκλογική χρονιά; Για να διεκδικήσω ακριβώς τι;

Η κυβέρνηση απολαμβάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και παρά τις δυσκολίες, οι πολίτες μας πιστώνουν πως ανταποκριθήκαμε καλά. Μετά την πανδημία, πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη. Δεν θα είναι πολλές χώρες κερδισμένες. Δεν χάσαμε χρόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας, στρώνουμε το έδαφος για να μπορέσουμε να παίξουμε μπάλα, για να το πω ποδοσφαιρικά, μετά την πανδημία».