«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα 2015-2019. Το οποίο η Ευρώπη ξεκάθαρα δεν θα επαναλάβει», δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Τσακαλώτος σε ανακοίνωσή του αναφερόμενος σε επιστολή που συνυπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης με χώρες του Βίζεγκραντ σχολιάζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει για μια απάνθρωπη Ευρώπη» και «εργαλειοποιεί για πολιτικούς ακροδεξιούς σκοπούς πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας να επιτραπεί η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Μετανάστευσης επισημαίνει στην απάντησή του στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στηρίζουμε και θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν, αλλά δεν θα επιτρέψουμε στα κυκλώματα λαθροδιακινητών να μας μετατρέψουν ξανά σε πύλη εισόδου. Έχουμε διασώσει και συνεχίζουμε να διασώζουμε χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο». Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια «αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα», μεταξύ των οποίων μείωση των ροών, των δομών και του αριθμού των διαμενόντων στις δομές.

Αναφερόμενος στην κοινή επιστολή προς την Κομισιόν που συνυπογράφουν δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και μέσω των Med 5 αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια επίτευξης πλειοψηφίας σε προτάσεις που στηρίζουν τη χώρα μας».

Στην επιστολή, που επισυνάπτει, οι δώδεκα χώρες σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «όλα τα εξωτερικά σύνορά μας πρέπει να προστατεύονται με μέγιστο επίπεδο ασφάλειας» και ζητούν «επειγόντως διασφαλίσεις στο δίκαιο της ΕΕ που επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να ενεργούν γρήγορα και αναλογικά με την απειλή, για την υπεράσπιση της εθνικής τους ασφάλειας και της ασφάλειας ολόκληρης της ΕΕ. Αυτές οι εγγυήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να παρέχουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη παράνομων διαβάσεων συνόρων».