Ως πλήρη δικαίωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότη Μηταράκη, λογίζεται η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα νησιά δηλαδή που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη υπό τον συντονισμό του κ. Μηταράκη μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, έγινε πλέον πραγματικότητα και η αδικία που είχε συντελεστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε καρπούς.

Πλέον, Χίος, Λέσβος, Κως, Λήμνος και Λέρος μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία αφού μετά τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια, η πλήρης και επιτυχημένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ακολουθείται από στέρεες οικονομικές βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη η οποία αναγνωρίζει τον νησιωτικό χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Υπενθυμίζεται πως ο Νότης Μηταράκης ήταν αυτός που το 2015, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε ταφόπλακα στις ελπίδες των νησιωτών δήλωνε μπροστά στο πλήθος πως δεν επρόκειτο να ψηφίσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που σήκωναν το βάρος του μεταναστευτικού.

Πλέον με την δήλωση από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που όχι μόνο μείωσε ραγδαία τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά αλλά και εξασφάλισε την μείωση του ΦΠΑ θύμισε την δέσμευσή του στους νησιώτες από το 2015 τονίζοντας ότι «η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να διορθώσει οριστικά, μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Έτσι, έχουμε πλέον ένα αναπτυξιακό εργαλείο απαλλαγμένο από τις προϋποθέσεις της υπερσυμφόρησης των νησιών.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελεί ένα μέτρο το οποίο θα συνεχίζει να ανακουφίζει οικονομικά τα νησιά που σήκωσαν στις πλάτες τους τη μεταναστευτική κρίση των προηγούμενων χρόνων και θα δώσει κίνητρα οικονομικά και επενδυτικά, ώστε να ανασυγκροτηθούν οι τοπικές οικονομίες και να επανέλθουν στην πρότερη κανονικότητα τους. Με αυτό τον τρόπο θα δοθούν ευκαιρίες απασχόλησης στους κατοίκους των νησιών, ενώ παράλληλα, θα διακοπεί η πληθυσμιακή «αφαίμαξη» των ακριτικών νησιών που φυλούν «Θερμοπύλες».

Συγκεκριμένα, με την εξασφάλιση του μόνιμου μειωμένου ΦΠΑ σε συνδυασμό και με τα έργα υποδομής που βρίσκονται εν εξελίξει, θα δημιουργηθεί ένα πολύ ευνοϊκό και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να δημιουργηθούν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, κάτι το οποίο θα ωφελήσει τόσο τον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα του νησιού.