Στη Μόσχα μεταβαίνει την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι σχέσεις των δυο κρατών και το περιθώριο συνεργασίας σε μια σειρά τομέων όπως το Εμπόριο, η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τα εθνικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, μετά και τις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο», δήλωσε σήμερα η Ζαχάροβα σύμφωνα με το TASS.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πληροφορίες που έρχονταν από διάφορες πηγές έκαναν λόγο «για κινήσεις από πλευράς Ουάσινγκτον, προκειμένου να διασφαλίσει την πιθανότητα συσσώρευσης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ώστε να αντισταθμίσει την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή, μετά την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στην Συρία», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμιξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

«Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ενώ η Γαλλία στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Όπως μάλιστα είπε, οι μηχανισμοί συνεργασίας που υιοθετήθηκαν από τις συνεργαζόμενες χώρες, έκαναν και άλλες χώρες της ΕΕ να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτούς. «Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στο ενδιαφέρον που έχει επισημανθεί από τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ελπίζω ότι σύντομα αυτό θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι η Κύπρος θα διορίσει στρατιωτικό ακόλουθο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για προσπάθεια να ενισχυθούν οι διμερείς δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κύπρο και να επιδοθούν σε ισορροπημένη αμυντική διπλωματία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας -που κατά την παραμονή του στη Μόσχα θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη- θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η ελληνο-ρωσική συνεργασία στην ατζέντα Τσίπρα-Μεντβέντεφ

«Στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι επικεφαλής των κυβερνήσεων θα συζητήσουν την κατάσταση και της προοπτικές της ρωσο-ελληνικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, την υλοποίηση από κοινού έργων στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών μεταφορών, των υψηλών τεχνολογιών, της αγροτικής οικονομίας και άλλους τομείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, στην οποία προστίθεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ρωσία έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.