Έχει εξελιχθεί σε «εφιάλτη» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μετά την απόφαση του Μονοµελούς ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε ότι ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών οφείλουν να του επιστρέψουν περισσότερα από 11.000 ευρώ από την κατάργηση των ∆ώρων στις συντάξεις, ο 70χρονος Οδυσσέας Τσολογιάννης θα πρέπει -λογικά- να έχει στοιχειώσει τα όνειρα της ηγεσίας του υπουργείου.

Ο συνταξιούχος µε το εκρηκτικό ταµπεραµέντο ζει στη Σουρωτή, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Καλεί σε γενικό… ξεσηκωµό τους συνταξιούχους όλης της χώρας να κινηθούν δικαστικά, διεκδικώντας τα χρήµατα που έχασαν από την κατάργηση του ∆ώρου.

«Μετά τη δηµοσιότητα που έλαβε η υπόθεσή µου, µε πήραν σχεδόν όλα τα… ΚΑΠΗ της χώρας και ζητούσαν πληροφορίες. Εγώ τους συνέστησα να ξεκινήσουν τον αγώνα και κάποια στιγµή θα δικαιωθούν», είπε στον «Ε.Τ.»

Who is Who

Γεννήθηκε το 1948 στον Κολινδρό Πιερίας και µε νόηµα δηλώνει «βέρος Μακεδόνας». Μετά από µερικά χρόνια η οικογένειά του µετακόµισε στη Θεσσαλονίκη και ως έφηβος βρέθηκε να πουλάει… γραβάτες στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριµένα στην Εγνατία οδό.

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήµιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωµατικός στον Ελληνικό Στρατό για δύο χρόνια. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε περιστασιακά σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ βρέθηκε να κόβει εισιτήρια στις πύλες της ∆ιεθνούς Εκθέσεως. Παράλληλα, ασκούσε το αγαπηµένο του χόµπι, το οποίο ήταν η δηµοσιογραφία. Αρθρογραφούσε στον «Ελληνικό Βορρά» και σε διάφορα περιοδικά -κυρίως µε θρησκευτικό περιεχόµενο- και υπήρξε µέλος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου Βόρειας Ελλάδας. Μία συνέντευξη µε τον ηγούµενο της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας τού άλλαξε τη ζωή. Ο ηγούµενος µεσολάβησε για να γνωρίσει τον ιδιοκτήτη της εταιρίας που είχε αναλάβει την εκµετάλλευση του µεταλλικού νερού «Σουρωτή».

Προσελήφθη ως διευθυντής καθώς εκτιµήθηκαν τα προσόντα του. Μετά από δέκα χρόνια µεταπήδησε σε άλλη εταιρία του οµίλου και όταν αυτή έβαλε λουκέτο, εργάστηκε δύο χρόνια στην εταιρία «∆ουµπιά».

Τελικά επέστρεψε στην εταιρία «Σουρωτή» µέχρι τη συνταξιοδότησή του. Στο µεταξύ είχε αγοράσει οικόπεδο στο χωριό Σουρωτή, είχε παντρευτεί, είχε χτίσει σπίτι και είχε προλάβει να αποκτήσει πέντε γιους και µία κόρη! Σήµερα, το µικρότερο παιδί του είναι 21 ετών και το µεγαλύτερο 33. Μάλιστα, πριν από τρεις µήνες έγινε για πρώτη φορά παππούς. Τρία από τα αγόρια του είναι άνεργα, γεγονός που κάνει την καρδιά του να «πονάει». «∆εν θα το βάλουµε όµως κάτω… Θα παλέψουµε και θα βγούµε νικητές», λέει µε αισιοδοξία.

O μαραθώνιος

Το 2004 -όταν ήταν για λίγο διάστηµα άνεργος- είχε σκεφτεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του νόµου που του έδινε το δικαίωµα να βγει σε πρόωρη σύνταξη καθώς ήταν πατέρας ανήλικων παιδιών. Κατέθεσε τα χαρτιά του στο ΙΚΑ, το οποίο απέρριψε το αίτηµά του. Ο κ. Τσολογιάννης προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε.

Στο µεταξύ είχε βρει και πάλι δουλειά. Οπότε δεν βγήκε στη σύνταξη µε βάση τη συγκεκριµένη δικαστική απόφαση. Οµως, το 2010 είχε συµπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να βγει σε κανονική σύνταξη. Εκανε τα χαρτιά του και το ΙΚΑ βρέθηκε να του καταβάλλει όχι όλη τη σύνταξη που δικαιούνταν αλλά τη… µερική που του είχε δικαστικά οριστεί στην προσφυγή του 2004! Ξεκίνησε νέος δικαστικός αγώνας, ο οποίος ήταν και αυτός νικηφόρος. Ετσι, το 2011 πήρε για πρώτη φορά την κανονική σύνταξη, η οποία ήταν 1.500 ευρώ, συν 500 ευρώ επίδοµα για τα παιδιά, συν 600 ευρώ επικουρική. Συνολικά, 2.600 ευρώ. «Αυτά τα χρήµατα τα είδα στην τσέπη µου για λίγους µήνες. Μετά άρχισαν οι µειώσεις και η κατάργηση των ∆ώρων», πρόσθεσε. Σήµερα λαµβάνει 1.040 κύρια σύνταξη και µόλις 130 ευρώ επικουρική. «Πώς να ζήσει µία πολυµελής οικογένεια µε αυτά τα χρήµατα;», αναρωτιέται.

Η ώρα της επιστροφής

Οταν είδε τα ∆ώρα να «κόβονται» άρχισε νέο δικαστικό αγώνα. Επισήµανε ότι στην αρχή «µόνος µου κατέθεσα την πρώτη αγωγή και απορρίφθηκε, διότι δεν είχα δικηγόρο, έτσι προβλέπει ο νόµος.

Οµως στη συνέχεια πήρα δικηγόρο και τελικά έλαβαν υπ’ όψιν και την πρώτη αγωγή και συνδικάστηκε µε τη δεύτερη αγωγή που κατέθεσα µέσω του δικηγόρου µου. Ο ΕΦΚΑ θα µου επιστρέψει 6.689 ευρώ και το ΕΤΕΑΕΠ 4.445 ευρώ, ενώ περίπου
100 ευρώ θα λάβω για ηθική βλάβη, για το διάστηµα από 1ης/1/2013 έως 23/7/2015». Ο κ. Τσολογιάννης θεωρεί µάλιστα «ότι δεν έχουν δικαίωµα να κάνουν έφεση από τον ΕΦΚΑ διότι η απόφαση στηρίχθηκε σε απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας» και τόνισε πως θα συνεχίσει να καταθέτει αγωγές «διότι συνεχίζουν ακόµα και στους νόµους που δικαιώθηκα να µου κρατάνε χρήµατα, έτσι οι αποδείξεις έρχονται µε µειωµένη σύνταξη». Μάλιστα, ετοιµάζει και νέα προσφυγή για την τριετία 2015-2018.

«Θα κάνω νέα αγωγή και καλώ όλους τους συνταξιούχους να ακολουθήσουν το παράδειγµά µου. Εχουν σταυρώσει όλοι τα χέρια και κάθονται. Εγώ δεν καταθέτω τα όπλα. Θα παλέψω µε όλη µου τη δύναµη και θα βγω νικητής», κατέληξε. Να σηµειωθεί ότι κατά της παραπάνω απόφασης ο ΕΦΚΑ έχει ασκήσει έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστηµα, σε δεύτερο βαθµό, από το ∆ιοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης.