Το πρώτο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο από την ημέρα επιβολής των έκτακτων μέτρων λόγω του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από τη Βουλή.

Η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, μετά και την αντίδραση από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση οι μαθητές, είχαν επισημάνει ότι θα τηρηθούν οι κανόνες με τις αποστάσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ζητούν από την κυβέρνηση «να μην καταθέσει το νομοσχέδιο, να ανακοινώσει ημερομηνία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και επίσης να ανακοινώσει ότι δεν θα δοθούν προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις Γυμνάσιου, Λυκείου και ΕΠΑΛ».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΜΑΘ πραγματοποίησαν καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δάσκαλοι, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και φοιτητές, ενάντια στο σχέδιο νόμου για την παιδεία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικο» και ζητώντας την απόσυρσή του. Εξέφρασαν ακόμη την αντίθεσή τους για τη συγκυρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού -οι παρευρισκόμενοι είχαν μέσα ατομικής προστασίας και τα απαραίτητα έγγραφα- καθώς και την εναντίωσή τους στη θέσπιση της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές και της επαναφοράς της «τράπεζας θεμάτων» στις εξετάσεις.

Όπως επίσης και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, στην «προσχηματική», όπως ανέφεραν, αξιολόγηση κ.ά, ενώ ζήτησαν νέες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών στα δημόσια σχολεία.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- και οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

Τριμελής αντιπροσωπεία των διαδηλωτών έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου και τού διαβίβασε τα αιτήματά τους.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από το ΥΜΑΘ, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 6 Μαΐου και μεταξύ άλλων προβλέπει την αναγραφή της «διαγωγής» των μαθητών στα απολυτήρια, ενώ αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα σε γυμνάσιο και λύκειο, καθώς και η βάση από 9,5 σε 10 για την προαγωγή σε τάξη ή την απόλυση.

Πηγή φωτογραφιών: grtimes.gr, EUROKINISSI