Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μεγαλύτερη των 15 ημέρων, φαίνεται ότι θα είναι τελικώς η παράταση που πρόκειται να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ρεαλιστική παράταση», και έτσι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.

Και ο ένας μήνας όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί συμβολαιογράφους, δικηγόρους, κατασκευαστές, μεσίτες, ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων καθώς και επαγγελματικές ενώσεις, οι οποίες ζητούν εξάμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλος όγκος εργασιών (δικαιολογητικά και πιστοποιητικά) που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως και 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εμπλεκόμενοι (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, κατασκευαστές, μεσίτες ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων και επαγγελματικές ενώσεις) συμμετέχουν «σε έναν άνευ προηγουμένου τιτάνιο αγώνα συλλογής των εκ του νόμου απαραίτητων εγγράφων από διάφορες Υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ. Επειδή, αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να πρέπει να επανεκδοθούν.

Το αποτέλεσμα όλου αυτού του «Σισύφειου μαρτυρίου» είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά την συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Ύδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης «πιστοποιητικοκρατίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ την επόμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.