Μετάλλαξη Όμικρον: Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως τα εμβόλια που δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA δεν προστατεύουν από τη μόλυνση από την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονται σε άρθρο των New York Times, μόνο τα εμβόλια των Pfizer και Moderna μειώνουν το ρίσκο μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον – και αυτά, μόνο στην περίπτωση χορήγησης τρίτης δόσης.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας, δεν παρέχουν σχεδόν καμία προστασία έναντι της μετάλλαξηες Όμικρον.

Ωστόσο, όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση και χορηγούνται δείχνουν να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση από οποιοδήποτε στέλεχος του κορονοϊού.

Τα δεδομένα από τη Νότιο Αφρική δείχνουν πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιθανό να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό.

Πάντως, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της GAVI (Παγκόσμια Συμμαχία για το Εμβόλιο) Σεθ Μπέρκλι, είναι ακόμα νωρίς για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα.