Με το βλέμμα στραμμένο στην μετάλλαξη Δέλτα ήταν η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για έναν «αγώνα επικράτησης μεταξύ του ανθρώπου και του μικρόκοσμου των ιών».

«Είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας. Η μετάλλαξη Δέλτα μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 29 στελέχη» ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου ενώ τόνισε πως το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης αυτής είναι η υψηλή μεταδοτικότητα καθώς είναι 50-70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος.

«Η Δέλτα μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμα περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία» είπε η κ. Θεοδωρίδου και τόνισε πως θα «χτυπήσει» κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Ισραήλ, καθώς είναι μια χώρα – πρότυπο σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, ο μόνος τρόπος για να υψωθεί το τείχος ανοσίας κατά της μετάλλαξης Δ, είναι να υπάρξει εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις με τα εμβόλια της Pfizer και της Astrazeneca προστατεύει κατά της σοβαρής νόσησης κατά 96% για το πρώτο και κατά 92% για το δεύτερο ενώ πρόσθεσε: «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν».

«Κανένας δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Καλοκαίρι και εντατικοποίηση δεν ταιριάζουν» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Πάνω από 8 εκατ. εμβολιασμοί

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί, ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προχωρά ικανοποιητικά, αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα. Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία.