Μερομήνια: Παρόλο που οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν να δώσουν με ασφάλεια τις προβλέψεις τους από τώρα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα μερομήνια μας προειδοποιούν ότι τις ημέρες μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το κρύο θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, τα Μερομήνια αποτελούν τον πιο ασφαλή εμπειρικό τρόπο για να προβλέψει κανείς τον καιρό.

Ένας από εκείνους που έχουν «διδαχθεί» αυτή τη μέθοδο είναι ο εμπειρικός μετεωρολόγος κ. Γιάννης Δρακακάκης. Επειδή ο κόσμος πάντα τον ρωτούσε τι καιρό θα έχει τον χειμώνα, το 2003 ένας παππούς του έμαθε πώς να διαβάζει τον καιρό. Έτσι έμαθε να «διαβάζει» τα μερομήνια.

Ο ίδιος, πριν από λίγο καιρό, είχε προβλέψει τι καιρό θα έχουμε τα φετινά Χριστούγεννα, ενώ είχε φανεί ακριβής και στον καιρό αυτών των ημερών με το τσουχτερό κρύο.

«Ο Δεκέμβριος θα είναι κρύος με βροχή και χιόνια, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όπου και θα ακολουθήσουν οι Αλκυονίδες ημέρες», είχε πει.

Ο ίδιος είχε αναφέρει πως ο «βαρύς» χειμώνας θα έρθει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στη χώρα εκτός από τις περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και τις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ για 10 ημέρες μετά και έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχουμε Αλκυονίδες.

Μερομήνια: Ας δούμε αναλυτικά τι καιρό θα έχουμε σε όλη τη χώρα

Από τις 16 και μετά λοιπόν αρχίζουμε να αισθανόμαστε τους βοριάδες με κρύο και η αστάθεια από τις 20 και μετά δεν θα μας ντύσει με Χριστουγεννιάτικα πανωφόρια αλλά φθινοπωρινές πινελιές και φυσιολογικές για την εποχή συμπεριφορές.

Τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι φθινοπωρινά.

Μερομήνια 2022: Ιανουάριος

Υποδεχόμαστε το 2022 με χειμωνιάτικες διαθέσεις. Αγριεύει σιγά σιγά ο καιρός με ισχυρούς βοριάδες με πολύ κρύο χιονόνερο και χιόνι.

Με χιόνια κάνει ποδαρικό το 2022.

Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με χιόνια αφού από 29 έως 31 παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν έως 6 Ιανουαρίου 2022.

Ο καιρός καλυτερεύει από 7 έως 12 Ιανουαρίου, όχι όμως για πολύ, αφού από 13 έως 18 προβλέπεται νέα πτώση θερμοκρασίας.

Γύρω στα Φώτα 8-12 του μήνα γλυκαίνει λίγο ο καιρός. Στην συνέχεια για μια βδομάδα προβλέπεται κακοκαιρία.