Η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε έξι άξονες και την παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το Δημογραφικό παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η πρότασή της ΝΔ βασίζεται σε έξι άξονες:

1. Μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού.

2. Στήριξη των εργαζομένων γονέων και κυρίως των γυναικών.

3. Θεσμικά μέτρα για τη γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και της πολιτείας στις δημογραφικές εξελίξεις και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

4. Μέτρα προώθησης της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης.

5. Στήριξη των μεγάλων οικογενειών.

6. Αντιστροφή του brain drain, της φυγής των νέων.

Αναλυτικότερα οι έξι άξονες έχουν ως εξής

Πρώτος Άξονας: Μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού

Α) Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί της οικογένειας, ήδη από το πρώτο παιδί.

Β) «Speed premium», ειδικό οικονομικό βοήθημα, σε περίπτωση γέννησης επόμενου παιδιού εντός 30 μηνών από την προηγούμενη γέννα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να εξεταστεί επιπλέον αφορολόγητο, για τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών.

Γ) Υπαγωγή των βρεφικών ειδών πρώτης ανάγκης και ειδών γυναικείας υγιεινής στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Δ) Ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων μαιευτηρίων και επανεξέταση του πλαισίου της

ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια.

Δεύτερος Άξονας: Στήριξη των εργαζομένων γονέων και κυρίως των γυναικών

Α) Δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Ενδεικτικά: Η έναρξη της άδειας να γίνεται από 6 έως 2 εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το τυχόν υπόλοιπο να μεταφέρεται μαζί με την άδεια λοχείας.

Β) Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μπορεί να προβλεφθεί μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Γ) Μεγαλύτερη στήριξη της οικογένειας με παιδιά στην προσχολική ηλικία: Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

Δ) Σταδιακή εφαρμογή διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Τα παιδιά θα ξεκινάνε την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο από τα τέσσερα και όχι από τα πέντε τους χρόνια.

Ε) Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή την βοήθεια ηλικιωμένων.

Στ) Εισαγωγή της τηλε-εργασίας και της ημιαπασχόλησης στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν.

Ζ) Δημιουργία προγράμματος «Νταντά της γειτονιάς»: Θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι/-ες να μπορούν να πιστοποιούνται, και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η «νταντά της γειτονιάς» μπορεί να συνδυαστεί με το κουπόνι του παιδικού σταθμού.