Μαρία Σάκκαρη: Το Roland Garros βάφεται μπλε. Οι ελληνικές σημαίες ξεδιπλώνονται και ανεμίζουν με περηφάνια. Στο κεντρικό γήπεδο της σπουδαίας διοργάνωσης με τα 130 χρόνια ιστορίας ακούγονται δυνατά ελληνικά.

Η Μαρία Σάκκαρη μόλις έχει πάρει την πρόκριση για τον ημιτελικό, διαλύοντας και την κάτοχο του τροπαίου Ιγκα Σβίατεκ με 6-4, 6-4 σε 95’ και μπροστά στο μικρόφωνο, μιλάει στη μητρική της γλώσσα: «Ευχαριστώ όλους τους Ελληνες για τη στήριξή τους, τόσο αυτούς που βρίσκονται εδώ στο γήπεδο όσο και αυτούς που παρακολουθούν από την τηλεόραση».

Οπως συνηθίζεται, ως νικήτρια του αγώνα, πλησιάζει μια τηλεοπτική κάμερα και γράφει πάνω στο φακό. Επιλέγει μια καρδιά και μέσα τη λέξη ΗELLAS. Κι όλα αυτά λίγες μόνο ώρες μετά από την πρόκριση του Στέφανου Τσιτσιπά στον ημιτελικό των ανδρών του Ρολάν Γκαρός. Το παγκόσμιο τένις υποκλίνεται στο ελληνικό θαύμα. Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς πραγματοποιούν τα πιο τρελά τους όνειρα και μαζί τους ένας ολόκληρος λαός πανηγυρίζει. Δεν υπάρχει προηγούμενο στο ελληνικό τένις. Αν υποθέσουμε ότι Μαρία και Στέφανος σηκώνουν την… κούπα στο Ρολάν Γκαρός, θα πρόκειται για μια ανεπανάληπτη επιτυχία.

Η Σάκκαρη έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ της και θα ανέβει ψηλότερα από το νο 18 του κόσμου στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Αν φτάσει στον τελικό, μπορεί να μπει στη δεκάδα. Η Ελλάδα θα έχει δύο αθλητές στο Top10 του τένις.

Για να καταλάβει κανείς πόσο σπουδαίο επίτευγμα είναι αυτό, αρκεί να πούμε ότι καμία χώρα δεν το έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή. Μόνο αν πάμε στο νο 11 βρίσκουμε την Ελβετίδα Μπένσιτς, που γίνεται… ζευγάρι με τον νο 8 στους άνδρες, τον μεγάλο Φέντερερ.

Η Μαρία ρωτήθηκε σχετικά και τα είπε όλα με μια ατάκα: «Αν πριν από δύο μόλις χρόνια μάς έλεγε κάποιος ότι θα έχουμε δύο Ελληνες στα ημιτελικά ενός Grand Slam, δεν θα το πίστευε κανείς. Το τένις μπορεί και να είναι το πρώτο άθλημα στην Ελλάδα πια, αφού το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο έχουν τελειώσει. Το τένις είναι στο επίκεντρο».

Το ελληνικό τένις εκτοξεύτηκε με την ταχύτητα του φωτός. Με την ταχύτητα της Σάκκαρη και του Τσιτσιπά.

Ο Τσιτσιπάς ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τη Σάκκαρη για την εκπληκτική της νίκη στον χθεσινό προημιτελικό. «Είμαι πολύ χαρούμενη για τον Στέφανο, ζούμε συγκλονιστικές στιγμές», σχολίασε η Σάκκαρη, η οποία ομολόγησε: «Πολλές φορές σκέφτηκα ότι είχα φτάσει στο ταβάνι μου και δεν μπορούσα να ανέβω άλλο στην κατάταξη. Βιαζόμουν να έρθει αυτή η στιγμή, ρωτούσα “πότε;” όταν μου έλεγαν ότι θα έρθει. Τελικά είχαν δίκιο. Απέδειξα στον εαυτό μου ότι μπορώ να παίξω πολύ καλά».

Μαρία Σάκκαρη: Κυρίαρχη στο κορτ

Η νίκη επί της Πολωνέζας Σβίατεκ (νο 9) ήταν η 13η συνολικά κόντρα σε τενίστρια του Top 10 και δεύτερη στο φετινό Ρολάν Γκαρός μετά από αυτή κόντρα στην Αμερικανίδα Κένιν.

Η Σάκκαρη ήταν για μία ακόμα φορά εντυπωσιακή. Η Σβίατεκ είχε κατακτήσει το προηγούμενο Ρολάν Γκαρός μόλις στα 19 της και μετρούσε 22 συνεχόμενα κερδισμένα σετ στο τουρνουά από πέρυσι. «Ναι, το ήξερα ότι έχει ένα πολύ μεγάλο σερί, αλλά την ώρα του αγώνα δεν το σκεφτόμουν», είπε στο τέλος η Σάκκαρη.

Τα χτυπήματά της ήταν μεγάλης ακρίβειας, έκανε μπρέικ στο σερβίς της Πολωνέζας σε κρίσιμα σημεία και δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο την αυτοσυγκέντρωσή της. Οι επιστροφές της ήταν καταπληκτικές.

Η Μαρία έδωσε τα εύσημα στον προπονητή της Τομ Χιλ. «Εκανα απλά ό,τι μου είπε. Ο Τομ έκανε τα… μαγικά του κι εγώ τα εκτέλεσα», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική της στο παιχνίδι ήταν τέλεια.

Σήμερα ο ημιτελικός

Τώρα πια ο δρόμος για το τρόπαιο είναι ανοιχτός. Κι αυτό γιατί στον ημιτελικό κοντράρεται με αθλήτρια σε χαμηλότερη θέση από αυτήν, την Τσέχα Κρεϊτσίκοβα (νο 33), ενώ και οι δύο αντίπαλες του άλλου ημιτελικού είναι σε χαμηλότερες θέσεις. Η Ρωσίδα Παβλιτσένκοβα (νο 32) κοντράρεται με τη μεγάλη έκπληξη, τη Σλοβένα Ζίντανσεκ (νο 85).

Οι δύο ημιτελικοί γίνονται σήμερα και μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση. Στις 16.00 ξεκινά η μάχη Παβλιτσένκοβα-Ζίντανσεκ και περίπου στις 17.30 η μάχη της Σάκκαρη. Τόσο η Μαρία όσο και η αντίπαλός της η Κρεϊτσίκοβα είναι πρωτάρες σε ημιτελικό Grand Slam τουρνουά.

Η Τσέχα έχει κερδίσει δύο Grand Slam τίτλους, αλλά ήταν στο διπλό. Μετέχει μόλις για τρίτη φορά στο κυρίως ταμπλό Grand Slam τουρνουά στο μονό και μετράει 10 συνεχόμενες νίκες φέτος. Μια φορά έχουν ξαναπαίξει τον περασμένο Μάρτιο στο τουρνουά του Ντουμπάι και η Τσέχα νίκησε με 2-0.

Η Σάκκαρη ξέρει να κερδίζει μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου τένις

Η Μαρία Σάκκαρη έχει ρίξει στο… καναβάτσο μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου τένις. Πολύ μεγαλύτερα από την Πολωνέζα Σβίατεκ, που νίκησε χθες και σαφώς πολύ μεγαλύτερα από την αποψινή της αντίπαλο την Κρεϊτσίκοβα.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο τουρνουά Masters του Μαϊάμι, η Σάκκαρη διέλυσε τη Γιαπωνέζα Οσάκα, νο 2 στον κόσμο με 6-0, 6-4. Μια νίκη που έκανε αίσθηση.

Τον περασμένο Ιανουάριο νίκησε την Αμερικανίδα Κένιν (νο 4) με ανατροπή (2-6, 6-2, 6-0) και με ακόμα μεγαλύτερη άνεση νίκησε ξανά την Αμερικανίδα στο φετινό Ρολάν Γκαρός. Το 2020, στο τουρνουά του Σινσινάτι, η Σάκκαρη έπαιξε κόντρα στη Σερένα Ουίλιαμς, μία από τις κορυφαίες τενίστριες στον κόσμο, με 23 Grand Slam τίτλους που παρά τα χρόνια της βρισκόταν τότε στο νο 8 του κόσμου. Η Ελληνίδα δεν πτοήθηκε από το χαμένο πρώτο σετ με 7-5. Ισοφαρίζει μετά από τάι μπρέικ και φτάνει στην ανατροπή και σε μια ιστορική νίκη με 6-1. Η Σερένα υποκλίθηκε στις ικανότητες της Μαρίας.

Η πρώτη μεγάλη νίκη της Σάκκαρη είχε έρθει το 2017. Τότε η Μαρία ήταν στο νο 80 του κόσμου και αγωνιζόταν στο τουρνουά της Γιουχάν στην Κίνα. Αντίπαλός της ήταν η Δανέζα Βοζνιάκι, νο 6 εκείνη την εποχή. Την ίδια χρονιά η Βοζνιάκι πανηγύρισε την κατάκτηση του Γουίμπλεντον. Κι όμως. Η Σάκκαρη επικρατεί με 7-5, 6-3. Ηταν η πρώτη της νίκη απέναντι σε Top10 αντίπαλο. Ακολούθησε την επόμενη χρονιά η νίκη επί της Τσέχας Πλίσκοβα με 2-1 και ανατροπή στο Masters της Ρώμης.

Το 2019, όταν η Σάκκαρη πήρε τον πρώτο WTA τίτλο της στο Ραμπάτ, είχε κάνει 5 νίκες απέναντι σε Top 10 τενίστριες. Νίκησε την Κίκι Μέρτενς (νο 6), την Πέτρα Κβίτοβα (νο 5), την Ελία Σβιτόλινα (νο 7), την Κβίτοβα πάλι (νο 5) και τη Σαμπαλένκα (νο 9).

Αλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τον Τσιτσιπά

Στον τέταρτο ημιτελικό σε Grand Slam τουρνουά στην καριέρα του θα παίξει αύριο ο Τσιτσιπάς, με στόχο να πάρει για πρώτη φορά το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό.

Το 2019 και το 2021 δεν τα κατάφερε στο Αυστραλιανό ΟΡΕΝ, ούτε και το περασμένο φθινόπωρο στο προηγούμενο Ρολάν Γκαρός.

Τότε τον είχε σταματήσει ο Τζόκοβιτς. Τώρα θα βρει απέναντί του τον Γερμανό Ζβέρεφ, ο οποίος είναι μία θέση κάτω από τον Στέφανο στην παγκόσμια κατάταξη, στο νο 6.

Η προϊστορία είναι στο πλευρό του Τσιτσιπά, ο οποίος μετράει 5 νίκες και 2 ήττες στις 7 συναντήσεις του με τον Ζβέρεφ.

Ο Γερμανός επικράτησε την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο τους στο τουρνουά του Ακαπούλκο.

Η δεύτερη νίκη του είναι μακρινή στο τουρνουά της Ουάσινγκτον το 2018. Ανάμεσα στις δύο ήττες του ο Τσιτσιπάς έχει νικήσει 5 φορές τον Γερμανό, ο οποίος έχει αγωνιστεί άλλη μία φορά σε ημιτελικό Grand Slam στην Αυστραλία το 2020, ενώ έπαιξε και στον τελικό του US OPEN το 2020.

Ο Γερμανός έχει επιστρέψει στις κορυφαίες θέσεις μετά από μια άσχημη περίοδο στην προσωπική του ζωή που του στοίχισε και στο τένις. Στο πρώτο ματς του Ρολάν Γκαρός κόντεψε να χάσει από αντίπαλο των προκριματικών, αλλά γύρισε το ματς από 0-2 σε 3-2 και έκτοτε έχει κάνει πολύ καλά παιχνίδια.

Παίζει γενικά αμυντικά, αλλά έχει την ικανότητα να αλλάζει ξαφνικά το ρυθμό ενός αγώνα. Ο Τσιτσιπάς δηλώνει έτοιμος για το μεγάλο ματς, άλλωστε το δείχνει και στο κορτ με την απόδοσή του. Στο φετινό Ρολάν Γκαρός έχει παρουσιάσει τον καλύτερό του εαυτό, κάτι που παραδέχθηκε και ο Μεντβέντεφ μετά την ήττα του στον προημιτελικό.

Οι αυριανοί ημιτελικοί μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση και ξεκινούν στις 15.50 και στις 19.00. Πιθανότατα ο ημιτελικός Τσιτσιπάς-Ζβέρεφ θα είναι ο πρώτος χρονικά.