Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να επενδύει, εν μέσω πανδημίας, στις πλατείες των «νεοαγανακτισμένων» προκαλεί την οργισμένη, πλέον, αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να θέτει προ των ευθυνών του και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον δημόσια «να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του».

Στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πλέον για την επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επενδύσει πολιτικά στην ψυχολογική κόπωση των πολιτών και την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων, «αγκαλιάζοντας» κάθε μορφής κινητοποιήσεις, ακόμη και όταν αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον μείζονα στόχο, που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση εντείνει την πολιτική πίεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναφέροντας στο προσκήνιο και τη σχετική παλαιότερη αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική συνέντευξη, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να διερωτάται «εάν επιμένει, άραγε, ακόμη και τώρα ο κ. Τσίπρας, να “δέχεται το ρίσκο” για τη δημόσια υγεία».

Τρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλοντας ότι «η επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας, υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο ΕΣΥ».

«Υστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα.

Ούτε, όμως, και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα προσέλθει την Παρασκευή στη Βουλή αποφασισμένος να αναδείξει όλες τις πτυχές που καταδεικνύουν την επιδίωξη κοινωνικών εντάσεων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να αποδομήσει το περί «αστυνομοκρατίας» αφήγημα που μέσω της περιπτωσιολογίας επιχειρεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα όμως θα παρουσιάσει και πλαίσιο προτάσεων για την περαιτέρω αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, τα οποία στην κυβέρνηση θεωρούν πάντως ότι είναι μεμονωμένα και δεν ακυρώνουν το συνολικό έργο της Αστυνομίας για την επιτήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού.

«Η άσκοπη βία δεν δικαιολογείται και το συγκεκριμένο περιστατικό διερευνάται. Αυτή τη στιγμή η Αστυνομία «έχει γίνει σάκος του μποξ». Το περιστατικό αυτό δεν ακυρώνει τη συνολική εικόνα και τη δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί σε συνθήκες ακραίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το Μέγαρο Μαξίμου απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας και όσα έχει πράξει ήδη η σημερινή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το πλαίσιο αντιμετώπισης φαινομένων αυθαιρεσίας, εμπλέκοντας μεταξύ άλλων στη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών για πρώτη φορά και τον Συνήγορο του Πολίτη, με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες.

Με Αλιβιζάτο

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες και με τον ομότιμο καθηγητή, Ν. Αλιβιζάτο, επικεφαλής της επιτροπής που είχε συσταθεί από τη σημερινή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2019, η οποία μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών που αφορούσαν την περίοδο 2017-2018 και υπέβαλε το πόρισμά της τον Μάιο. Οπως δήλωσε η κ. Πελώνη, από τις 9 προτάσεις αυτού του πορίσματος, «οι 7 έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Αλιβιζάτο συζητήθηκαν ζητήματα αντιμετώπισης φαινομένων αστυνομικής βίας και θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των αστυνομικών.