Η πλήρης συμμόρφωση όλων με τα μέτρα που ισχύουν κατά τον φετινό, διαφορετικό εορτασμό των Χριστουγέννων συνιστά το πρώτο μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει και το πρόγραμμα εμβολιασμού, που αποτελεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα για τους επόμενους μήνες σηματοδοτώντας και την προοπτική οριστικής υπέρβασης της υγειονομικής κρίσης μέσα στο 2021.

Η αυξημένη προσοχή εκ μέρους των πολιτών, με αποφυγή χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν, θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για αποτροπή κάθε κινδύνου να βρεθεί η χώρα μετά τις γιορτές αντιμέτωπη με μία νέα έξαρση της πανδημίας, που θα εντείνει εκ νέου την πίεση στο σύστημα Υγείας δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο και την προοπτική να μπορέσει η χώρα να αρχίσει να δρομολογεί, μετά την 7η Ιανουαρίου, μία διαδικασία σταδιακής επιστροφής σε κάποιου είδους κανονικότητα.

Η σύσταση για γιορτινό τραπέζι με μόνο δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα είναι αυστηρή, ενώ, σε σχέση με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ουδεμία εξαίρεση προβλέπεται για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Eχει προαναγγελθεί, μάλιστα, αυστηροποίηση των ελέγχων και έχει καταστεί σαφές από την κυβέρνηση ότι από τον βαθμό τήρησης των μέτρων τα Χριστούγεννα θα εξαρτηθεί εάν θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα είναι εκ των πρώτων που θα εμβολιαστούν.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου προβλέπεται να εμβολιαστούν 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού (πολιτειακή, πολιτική ηγεσία, Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, φορείς πρώτης γραμμής).

Το μήνυμα, ωστόσο, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι παράλληλα με τη διαδικασία εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστεί και η τήρηση των μέτρων προστασίας. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε, άλλωστε, πως, εάν δεν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εμβολιασμό άνω του 50%, «πάντα θα ζούμε με τον κίνδυνο μίας αναζωπύρωσης της πανδημίας».

Μεταρρυθμίσεις

Η προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αναιρεί, πάντως, την υλοποίηση και του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης που το 2020 αποτυπώθηκε σε 113 νομοσχέδια και θα συνεχιστεί με το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021, που συζητήθηκε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο επιδιώκει να διατηρήσει, αφενός, τη χώρα προστατευμένη από τον κορονοϊό και να δημιουργήσει, αφετέρου, έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, έργα και νομοθετικές πρωτοβουλίες για το 2021 αλλά και δράσεις που εκτείνονται στα επόμενα χρόνια με βασική στόχευση ένα πιο καινοτόμο, εξωστρεφές και αναπτυξιακό μοντέλο της εθνικής οικονομίας, αλλά και τον περιορισμό του παραγωγικού κενού στην ελληνική οικονομία και την αύξηση των επενδύσεων, τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και τη σύνδεση της προστασίας της κοινωνίας με το άνοιγμα της Ελλάδας στο μέλλον.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως η απλούστευση του αδειοδοτικού καθεστώτος για την υλοποίηση επενδύσεων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Επίσης, παροχή κινήτρων στην ιδιωτική οικονομία, υιοθέτηση καινοτόμων στρατηγικών που συμπληρώνουν τις κυβερνητικές πολιτικές, όπως η προώθηση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία εξωστρεφών συστάδων, η προσέλκυση φορολογικών κατοίκων της αλλοδαπής (Non-Dom), η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, η υιοθέτηση της «γαλάζιας οικονομίας» για την ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου και του θαλάσσιου τουρισμού, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι υπεραποσβέσεις σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επίσης, καίριας σημασίας έργα για την αναβάθμιση βασικών υποδομών, όπως ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης και η Εθνική Οδός Πατρών-Πύργου, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, ο ακτοπλοϊκός εκσυγχρονισμός, τα επιχειρηματικά πάρκα, το μετρό της Θεσσαλονίκης και η επέκταση του μετρό της Αθήνας.

Τελος, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, για την «πράσινη» μετάβαση, για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, για την ενεργητική προώθηση της απασχόλησης των ανέργων, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με τη διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.