Τον δρόμο προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνοιξε η ΕΜΑΚ του πυροσβεστικού σώματος. Σύμφωνα με όσα έγιναν χτες γνωστά, η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ανδρών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκε με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου «28550 Φ 215.2» έγγραφο.

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ είναι «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας» διαβεβαίωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση: «Δεν μπορεί να έχει τέτοια δυσμενή συνέπεια ο πολίτης. Δεν μπορούν οι κυρώσεις να είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτό που θες να πετύχεις, αλλά μπορείς να πεις σε έναν δάσκαλο, για παράδειγμα, ότι “από τη στιγμή που δεν έχεις εμβολιαστεί, για ένα διάστημα δεν θα διδάσκεις”», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί. Εάν κάποιος προβάλλει βάσιμους λόγους υγείας, ή λόγους συνειδησιακούς, όπως συμβαίνει με τους αντιρρησίες συνείδησης, τότε οφείλει ο αρμόδιος φορέας, το Δημόσιο, να τους σεβαστεί. Αλλά ο πολίτης πρέπει να αιτιολογεί την άρνησή του, να την τεκμηριώνει», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εν λόγω απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις -μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός- προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων κα την υγεία τους από την επιδημία.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιτάκης, μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί, θα ήταν αντισυνταγματική. «Άλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης».

Πρόσθεσε, δε, ότι «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία».

Ποιοι παίρνουν σειρά

Όπως διευκρίνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άλλων ομάδων θα ανοίξει από το φθινόπωρο.

Σειρά τότε φαίνεται πως θα πάρει το υγειονομικό προσωπικό. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να μην αφορά μόνο τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, αλλά και όσους εργάζονται σε γηροκομεία και άλλες δομές υγείας. .

Ερωτηθείσα η Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με τους λόγους που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ξεκίνησε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο, καθώς τώρα είναι όλοι μέσα στη μάχη και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες σύγκρουσης στον χώρο της υγείας».

Πρόεδρος Πυροσβεστών: Κανείς στην ΕΜΑΚ δεν αρνήθηκε εμβολιασμό – Μας ενοχλεί η απειλή

Την ενόχληση των μελών του σώματος της ΕΜΑΚ για την διατύπωση της απόφασης που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού εξέφρασε ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος.

«Μας ενοχλεί η απειλή», «είναι απορημένοι οι συνάδελφοι», «δημιουργήθηκε ένα θέμα που δεν υπάρχει», τόνισε και πρόσθεσε ότι κανένας δεν αρνήθηκε να εμβολιαστεί.

Mιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ xαρακτήρισε λανθασμένη τη διατύπωση της απόφασης και προειδοποίησε ότι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν αρνητές εμβολιασμών στο Σώμα απάντησε ότι όπως και μέσα στην κοινωνία θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό αλλά δεν έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν «απλώς στάθηκαν πίσω – πίσω».

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι η απόφαση βάζει την ΕΜΑΚ απέναντι στην κοινωνία και την παρουσιάζει σαν αρνητή ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Τέλος πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των εμβολιασμένων στην ΕΜΑΚ που αριθμεί περίπου 400 άτομα και επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανέναν θέμα με τους εμβολιασμούς καθώς «ψυχή τους είναι η προστασία του πολίτη».