χθες από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και σήμερα κατηγορούμενο για την υπόθεση της Novartis Νίκο Μανιαδάκη, για τον τρόπο που με πιέσεις και απειλές στήθηκε η σκευωρία για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων.

Ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας και πρώην σύμβουλος υπουργών Υγείας Νίκος Μανιαδάκης με την έναρξη της κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή άναψε φωτιές, για τον τρόπο που περιέγραψαν για το πώς πάρθηκαν οι καταθέσεις του, ως προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου», τις πιέσεις που του ασκήθηκαν προκειμένου να αναφερθεί κατά πολιτικών προσώπων, για τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς, τις απειλές και τις αιχμές που του άφησε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ότι «εάν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρους για το μέλλον σου»! Εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως εκείνος αυτό που κατάλαβε πως εννοούσε η εισαγγελέας ως ανωτέρους της ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να κατέθεσε: «για κάποιες εβδομάδες μου ασκούσαν πάρα πολλές πιέσεις οι εισαγγελείς Διαφθοράς για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Εκείνη την περίοδο με πίεζαν για συγκεκριμένους πολιτικούς. Εντονες ήταν οι πιέσεις για τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Αντώνη Σαμαρά,τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μου δείχνανε δημοσιεύματα με νόμους και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να τα επιβεβαιώσω. Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχεία από άλλους μάρτυρες αλλά θέλουμε να μας το δέσεις και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών αυτών είναι έκνομες».

Ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή πως «οι προστατευόμενοι μάρτυρες κάποια στιγμή πάψαμε να δίνουμε καταθέσεις στην Εισαγγελία και πήγαμε σε ένα διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου και καταθέταμε. Με οδηγούσε εκεί μια γυναίκα αστυνομικός. Εκεί μού είπαν “πρέπει να συνεργαστείς μαζί μας και να τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους’’. Κυρίως με πίεζαν για τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη και τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτά μου τα έλεγε η εισαγγελέας και ήταν παρόντες και οι βοηθοί της».

Επίσης φέρεται να κατέθεσε: «οι εισαγγελείς μού έλεγαν να μη φοβάμαι, καθώς οι Αντώνης Σαμαράς και Αδωνις Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Μου έδιναν δημοσιεύματα της εφημερίδας “Documento’’ και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το Eλληνικό Δημόσιο. Μου τα υποδείκνυαν, μου έλεγαν πως τα έχουν δέσει και πως ήθελαν να τα επιβεβαιώσω».

«Επειδή υποδείκνυα στους εισαγγελείς και τους αποδείκνυα τις αντιφάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων άρχισαν να δυνανασχετούν και με πίεζαν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα μου έλεγαν πως ήξεραν ότι μέσω της εταιρείας της γυναίκας μου που λεγόταν “Ψιμήτη” δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Εκεί κατάλαβα ότι οι άνθρωποι ήταν εντελώς ασόβαροι. Οχι γιατί τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν τον ήξερα αλλά και επίσης τη γυναίκα μου δεν τη λένε Ψημίτη… Η προστατευόμενη μάρτυς είχε καταθέσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον του κ. Λοβέρδου. Ουσιαστικά είχε καταθέσει ψέματα που γράφτηκαν σε εφημερίδα. Και τους το είπα: Τι είναι αυτά τα ψέματα; Μετά από αυτό η μάρτυρας Κελέση προσήλθε αυτοβούλως και θέλησε να διορθώσει την κατάθεσή της και είπε ότι τελικά δεν την έλεγαν Ψημίτη τη γυναίκα μου αλλά ούτε και για τα του Λοβέρδου επέμεινε… ουσιαστικά κατέθεσε ό,τι εγώ είχα πει στους εισαγγελείς», είπε ο μάρτυρας.

Ομως έδωσε και μια άλλη «είδηση» πως ενώ είχε πάει τον Αύγουστο του 2018 στην Αμερική και είχε καταθέσει λίγο καιρό μετά στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι όλα όσα γράφονταν στην κατάθεση των Αμερικανών τα κατέθετε στην Ελλάδα ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης. Χθες φωτογράφισε τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, ως έναν από τους 3 άλλους προστατευόμενους μάρτυρες (ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα το αρνήθηκε στην Επιτροπή όταν εξετάσθηκε) λέγοντας πως το ξέρει, καθώς τον Νοέμβριο 2017 οι εισαγγελείς του ζήτησαν να διακόψει την κατάθεση που έδινε γιατί, όπως του είπαν, έρχεται ο άλλος προστευόμενος μάρτυρας και βγαίνοντας έξω από το γραφείο έπεσα στο ανσανσέρ επάνω στον Δεστεμπασίδη!

Αναφορικά για το πώς του προσφέρθηκε η προστασία, ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε πως «η κ. Τουλουπάκη, τον Νοέμβριο του 2017, με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα ταυτόχρονα με προέτρεψε να μπω στο αμερικανικό πρόγραμμα. Μου είπαν πως θα υπάρξει και οικονομικό όφελος. Η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της κ. Τουλουπάκη. Ο Ντζουράς μού κανόνισε το ραντεβού. Με πράκτορες. Οχι με εισαγγελείς»!

Τονίζοντας ότι εξαιτίας της άρνησής του να καταθέσει κατά πολιτικών προσώπων, από προστατευόμενος μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος, ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι «κάποια στιγμή μού ειπε η κ. Τουλουπάκη “έχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία για σένα”. Της απάντησα “Κυρία εισαγγελεύ συνεργαζόμαστε τόσο καιρό, σας έχω δώσει τόσα στοιχεία και κάθεστε και πιστεύετε αυτούς που ψεύδονται αφού δεν ξέρουν ούτε το όνομα της γυναίκας μου;”. Μου απάντησε πως “Δεν σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να τον καλύψεις. Δώσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Αν δεν μας δώσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δουμε τι θα κάνουμε μαζί σου».

Σχετικά με τα αρχεία του που έχουν κατασχεθεί από την Εισαγγελία, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να κατέθεσε πως «τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα εχει η κ. Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητά μου στον χώρο της Υγείας ξεκίνησε επί υπουργίας Σαλμά. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά επί υπουργίας Λοβέρδου δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος στο υπουργείο, ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του».

Η κατάθεση του κ. Μανιαδάκη συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα.