Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση λένε ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει τις μετρήσεις του Απριλίου για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για εκλογές.

Μαδούν τη μαργαρίτα στο Μαξίμου για τον ακριβή χρόνο των επόμενων εκλογών, προσπαθώντας με «τεχνητές αναπνοές» να διατηρήσουν το ηθικό των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δώσουν την εκλογική μάχη.

Με μία φράση, η εικόνα που προκύπτει από το ρεπορτάζ στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος είναι ότι το Μαξίμου θέλει εξάντληση της τετραετίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον κ. Τσίπρα και την ομάδα που κυβερνά τη χώρα να κάνουν τις εκλογές τον Μάιο ή και νωρίτερα.

Οι μετρήσεις -τόσο αυτές που δημοσιεύονται όσο και αυτές που δεν δημοσιεύονται και το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι έχει στα χέρια του και μελετά- δίνουν μία σταθερή εικόνα που δεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για να πείσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν πιθανότητες ανατροπής των σημερινών συσχετισμών.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα και τις εντυπώσεις, ακόμα και στις δημοσκοπήσεις που η κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδίδουν την πραγματικότητα και δημοσιεύθηκαν σε φιλικές της εφημερίδες (Kappa Research για το «Εθνος» και Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών»), το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η προσπάθεια να γυρίσει το κλίμα δεν αποδίδει και οι συσχετισμοί μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκτήσει παγιωμένα και μόνιμα χαρακτηριστικά που δεν δίνουν ελπίδες για κλείσιμο της ψαλίδας στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι η ερώτηση της Kappa Research στην πρόθεση ψήφου τίθεται για τις ευρωεκλογές, που εκ των πραγμάτων έχουν πιο χαλαρό χαρακτήρα από τις εθνικές εκλογές, η βελόνα της διαφοράς έδειξε 4,1% και «κουνήθηκε» μόλις 0,6% από το 4,7% της διαφοράς που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση της Kappa Research (Ν.Δ. 25% – ΣΥΡΙΖΑ 20,3%) με ερώτημα για τις εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά που δίνει η συγκεκριμένη εταιρία παραμένει στα ίδια επίπεδα και το… τρικ να γίνει η ερώτηση για τις ευρωεκλογές και όχι για τις εθνικές εκλογές δεν απέδωσε καρπούς για την επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», εδώ το… τρικ έχει να κάνει με τη μεθοδολογία. Τυπικά, στην προηγούμενη μέτρηση η διαφορά ήταν 8% υπέρ της Ν.Δ. (Ν.Δ. 35% – ΣΥΡΙΖΑ 28%) και τώρα 5,5% (Ν.Δ. 24,5% – ΣΥΡΙΖΑ 19%). Επί της ουσίας, όμως, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης που κάνει λόγο για μείωση της διαφοράς κρύβει το γεγονός ότι στην προηγούμενη μέτρησή της η εταιρία δεν μέτρησε πρόθεση ψήφου, αλλά ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής των κομμάτων, δηλαδή την πρόθεση των ψηφοφόρων να ψηφίσουν ένα κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές με ποσοστό πάνω από 50%…

Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση λένε ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει τις μετρήσεις του Απριλίου για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, τη στιγμή που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Βούτσης, Χαρίτσης κ.α.) με δηλώσεις τους «σπρώχνουν» το Μαξίμου να κάνει εκλογές το αργότερο τον Μάιο, μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν έναν βασικό στόχο στις επόμενες εθνικές εκλογές και αυτός είναι να μην καταφέρουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να πετύχουν αυτοδυναμία. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό θα το πετύχουν εάν εξαντλήσουν το βίο της κυβέρνησης, στο κόμμα φοβούνται ότι ιδιαιτέρως μετά τα τελευταία γεγονότα ευτελισμού της πολιτικής και της Βουλής και με τον Καμμένο απέναντι και απασφαλισμένο (επειδή ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε τους όρους του συναινετικού διαζυγίου όπως είχαν συμφωνήσει) οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάιο ή νωρίτερα.

Οι μετρήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνουν διάλυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και πολύ αρνητικές επιδόσεις των υποψηφίων του στην υπόλοιπη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των δήμων και των περιφερειών με μεγάλη πολιτική σημασία. Ακόμα και υποψήφιοι που θεωρούνταν φαβορί, που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει ανακοινωθεί ότι στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν ανήσυχοι τα ποσοστά τους να πέφτουν. Τώρα, προσπαθούν με νέες δηλώσεις να τονίσουν τον υπερκομματικό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς τους για να μην τους… βυθίσει η συνεργασία τους με το κυβερνών κόμμα.

Η κυβέρνηση θέλει να προλάβει να φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια που έχει προγραμματίσει (120 δόσεις για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, προστασία για την Α’ κατοικία, επίδομα ενοικίου, σχέσεις κράτους-Εκκλησίας) και να ολοκληρώσει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, επειδή πιστεύει ότι οι κινήσεις αυτές αφενός θα συντηρήσουν την ακραία πόλωση που τόσο έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και θα ικανοποιήσουν τα χαμηλά εισοδήματα, στην εκλογική συμπεριφορά των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στηριχτεί, έχοντας χάσει τη συντριπτική πλειονότητα της μεσαίας τάξης.