Σε μία σύλληψη ενός ατόμου έχει προχωρήσει η αστυνομία για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, 64χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες, το πλέον επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή του Γαβαλά, καθώς ο οικισμός κινδυνεύει να παραδοθεί στις φλόγες, αν η φωτιά δεν ανακοπεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, κατά 99% είναι εμπρησμός, ενώ πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Και στις τρεις πυρκαγιές δεν απειλούνται σπίτια, όπως τόνισε στο EviaZoom.gr ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλης Παλιός, ενώ συνολικά επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και συνδράμουν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα σε χαράδρες μεταξύ των περιοχών Άγιος Γεώργιος προς Λοφίσκο Αυλωναρίου και Πυργί προς Οκτωνιά.

Στην περιοχή όλο το απόγευμα έπνεαν άνεμοι περίπου έξι μποφόρ, ενώ επιστρατεύτηκαν και εναέρια μέσα, ελικόπτερα και καναντέρ, για την κατάσβεση.

Αναλυτικά, στο μέτωπο της φωτιάς παραμένουν 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες, ενώ επιπρόσθετα κινητοποιήθηκαν μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).

Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε υδροφόρες Ο.Τ.Α., η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.

Φωτιά στην Εύβοια: Στο χωριό Γαβαλάς ο Κώστας Μπακογιάννης

Στο χωριό Γαβαλάς, που εκκενώθηκε προληπτικά, βρέθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Φάνη Σπανό.

«Περάσαμε μία πολύ δύσκολη νύχτα. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε πέντε προληπτικές εκκενώσεις. Αυτή τη στιγμή δίνεται πολύ μεγάλη μάχη, γιατί ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε τρεις φωτιές ταυτόχρονα», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης στο cnn.gr.

Όπως δήλωσε οι εκκενώσεις των οικισμών ήταν προληπτικές και «αυτή την ώρα δεν δείχνει να διατρέχει κίνδυνο ούτε ανθρώπινη ζωή, ούτε περιουσία».

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί, γεγονός που διευκολύνει την προσπάθεια της Πυροσβεστικής. «Είναι γύρω στα 2 με 3 μποφόρ και η πρόβλεψη είναι ότι θα παραμείνουμε σε αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο κ. Μπακογιάννης.