Ελλάδα και Αίγυπτος «υπηρετούν αταλάντευτα τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει αλλά θα ενώνει, τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο, όπου επιβεβαιώθηκαν κατά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η συναντίληψη σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων, αλλά και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου και διευκρίνισε ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Αλ Σίσι και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε σαφές πως διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, εκτίμησε όμως ότι σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία.

«Απέναντι στην αστάθεια και σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές, οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και πρόσθεσε: «Αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας, αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας» τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση μέρους των θαλασσίων οικονομικών ζωνών, υπογράμμισε ότι «παράγει ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» και εξέφρασε την προσδοκία πως «σύντομα θα βρει τη συνέχειά της και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν».

Η νέα επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε επτά μήνες μετά από εκείνη του κ. Αλ Σίσι στην Αθήνα και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών, με τις δύο χώρες να συμμετέχουν και σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φόρουμ Φιλίας».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και για τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο. «Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο», διεμήνυσε.

Οσον αφορά τη Λιβύη, συμφώνησαν πως η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση ότι η πολιτική λύση στη γειτονική χώρα πρέπει να προκύψει βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου, τη στιγμή που η Λιβύη οδεύει προς τις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, πάντως, και από τη δική του πλευρά τη «βαθιά ενόχληση» της χώρας μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στην αυριανή Β’ υπουργική Διάσκεψη για το ζήτημα αυτό, στο Βερολίνο, εκτιμώντας ότι τη συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Mostafa Madbouly, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου, αξιοποιώντας αφενός τον αναβαθμισμένο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και αφετέρου τον σχεδιαζόμενο πλωτό σταθμό ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Εξετάστηκε, επίσης, η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, ενώ αποφασίστηκε να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική συνεργασία μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, προστασία του περιβάλλοντος και ναυτιλιακή συνεργασία.

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε στις δηλώσεις του μεγάλη σημασία στη συζήτηση για «την ηλεκτρική σύνδεση μέσω ενός υποβρύχιου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και έκανε λόγο για ένα «πράσινο έργο, από τα μεγαλύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πως «το σχετικό μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».
Υπογράμμισε επίσης πως, αν και οι οικονομικές ανταλλαγές είναι σε καλό επίπεδο, υπάρχει περιθώριο μεγέθυνσής τους και πρόσθεσε πως ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη οικοδομήσει πολύ καλή φήμη στην Αίγυπτο και διαθέτουν την τεχνογνωσία ώστε να συμβάλουν στην κατασκευή υποδομών στην Αίγυπτο.

Η επίσκεψη στο Κάιρο ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με εκπροσώπους της ιστορικής ελληνικής κοινότητας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, η οποία αριθμεί σήμερα περίπου 2.000 ομογενείς και προσφέρει σημαντικό φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, ενώ φροντίζει και διατηρεί δύο σχολεία: την Αχιλλοπούλειο Σχολή και την Αμπέτειο Σχολή.
Στη συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου είχε συνάντηση με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο Β’.

Το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη, όπως έκανε γνωστό και ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας από το Λουξεμβούργο, όπου το θέμα του Ιράκ ήταν στην ατζέντα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. μαζί με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που θα συζητηθούν και στην επερχόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.