Ο Εμανουέλ Μακρόν στήριξε την Ελλάδα αναφέροντας πως «η Τουρκία οφείλεται να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την Συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως η ευρωπαϊκή άμυνα δεν είναι εναλλακτική επιλογή ως προς το ΝΑΤΟ αλλά ένας πυλώνας μέσα στη Συμμαχία.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ κοντά στο Λονδίνο σε μια σύνοδο κορυφής που είχε σκοπό να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, τις μελλοντικές απειλές περιλαμβανομένης της Κίνας, και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.

Η ΕΕ στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο και ζητά άμεση δημοσιοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου

Tην πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου προστίθεται ότι «Η Τουρκία  χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.

Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις  για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».