Νέο μήνυμα για τη δυνατότητα επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα από 1ης Ιουλίου έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος, χθες το απόγευμα, σε 500 ηγετικά στελέχη της Boston Consulting Group που συμμετείχαν στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρίας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί για τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου, με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε παράλληλα ως στόχο για τη χώρα μας ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα. «Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόσκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό να συμμετέχει στη σύνοδο ως επίτιμος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής συνιστά αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλε η Ελλάδα στη μάχη κατά του κορονοϊού, τα αποτελέσματα της οποίας κατέστησαν τη χώρα θετικό παράδειγμα διεθνώς.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η συλλογική αυτή προσπάθεια στηρίχθηκε στην άμεση λήψη μέτρων με βασικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας Υγείας, την ασφάλεια των πολιτών και πυξίδα τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ενώ υπογράμμισε ότι «όσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας».

Εστειλε μάλιστα και μήνυμα επιτάχυνσης των επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη οικονομία, τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προχωρήσει σύμφωνα με το σχεδιασμό».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός περιέγραψε ως καταλύτη για την επιτυχία στην αρχική φάση της διαχείρισης της πανδημίας τη νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρινείας μεταξύ του κράτους και των πολιτών, ενώ αναφερόμενος στην ταχύτητα που επέδειξε η χώρα μας στη λήψη αποφάσεων, σχολίασε: «Υποθέτω ότι ήμασταν περίπου δύο εβδομάδες μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη αποφάσεων τις οποίες ήταν εμφανές ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να λάβουμε. Επομένως, η δική μου επιλογή από τα πολύ αρχικά στάδια ήταν πως αν κάτι πρέπει να γίνει είναι καλύτερο να γίνει νωρίς, αντί να γίνει καθυστερημένα. Ενημερώσαμε τους πολίτες με πολύ ξεκάθαρα μηνύματα και δώσαμε το λόγο στους ειδικούς».

Τα θετικά αποτελέσματα από την πρώτη φάση διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης συνιστούν βασικό πλεονέκτημα της χώρας στην πορεία σταδιακής επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία δρομολογείται μετά και τη δημοσιοποίηση του πλαισίου κατευθυντήριων γραμμών εκ μέρους της Κομισιόν.

Σήμερα ανακοινώνονται λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα αφορούν σε αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές, ιδίως μαζικές, όπως τα ΚΤΕΛ, ενώ αύριο αναμένεται να γίνει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εν όψει και της τελικής επεξεργασίας του συνολικού σχεδίου για τον τουρισμό, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα.

Το μεγάλο τεστ

Το Σαββατοκύριακο ξεκινά η λειτουργία των 515 οργανωμένων παραλιών με κανόνες που η εφαρμογή τους θα ελέγχεται και στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία» και που σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για την επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού».

Το σχέδιο της χώρας για την επανεκκίνηση του τουρισμού θα περιλαμβάνει υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα εργασιακά και τα ζητήματα οικονομικής στήριξης.

Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη, ενώ από 25 Μαΐου προγραμματίζεται η έναρξη μετακίνησης σε όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και του Αργοσαρωνικού.

Κοινή συνισταμένη για όλα αποτελεί η τήρηση των αυστηρών κανόνων προστασίας. «Ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα. Και αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία», επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πηγαίνουμε βήμα βήμα»

Το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι «πηγαίνουμε βήμα βήμα», το σχέδιο αξιολογείται συνεχώς και επαναπροσδιορίζεται και «εφόσον επιτρέπουν οι συνθήκες κάτι να έρθει γρηγορότερα, όπως το άνοιγμα των παραλιών, γίνεται, ενώ αν κάτι χρειαστεί να πάει αργότερα, και αυτό θα γίνει».

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και το πακέτο οικονομικής στήριξης για την εστίαση, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τουρισμό, ενώ αναμένεται να δίνει απαντήσεις και σε σχέση με τα τεστ κορονοϊού, αλλά και τις διμερείς συμφωνίες «ιδίως με χώρες εκτός της Ε.Ε.».

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το πλαίσιο για τον τουρισμό που παρουσίασε η Κομισιόν ευνοεί χώρες με χαμηλή διασπορά του ιού, όπως η Ελλάδα, η οποία είναι σε καλύτερη αφετηρία έναντι άλλων χωρών για να υποδεχθεί αυξημένο αριθμό τουριστών.

«Θα έχουμε τουρίστες φέτος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έστω και εάν το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ίδιο με το περσινό. «Θα έχουμε ένα πλήγμα, αναπόφευκτα, λόγω της πανδημίας. Αλλά σκοπός είναι να περιορίσουμε, με τις ενέργειές μας, τις απώλειες στο μικρότερο δυνατό επίπεδο και να προετοιμαστούμε ώστε από τώρα η χώρα μας να είναι φάρος, προκειμένου να έχουμε καλύτερη την επόμενη τουριστική περίοδο’, πρόσθεσε.