Επιδοτήσεις δόσεων επιχειρηματικών δανείων, πάγωμα πλειστηριασμών για άλλο ένα εξάμηνο, κλιμακωτή μείωση έως μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και πιο «άνετες» ρυθμίσεις για τα κορονο-χρέη βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που θα συζητήσει από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των θεσμών στον τελικό γύρο επαφών της 9ης αξιολόγησης.

Ως γνωστόν, οι πλειστηριασμοί είχαν παγώσει με συμφωνία από τις τράπεζες μέχρι και το τέλος του 2020, λόγω της πανδημίας . Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δώσει μια ακόμη ανάσα, παγώνοντάς τους για άλλο ένα εξάμηνο, με στόχο να δώσει χρόνο σε τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν ξανά, μετά το τέλος της πανδημίας.

Το μέτρο θα πλαισιωθεί και με το προγράμματα επιδότησης δόσεων επιχειρηματικών δανείων (ενήμερων και σε καθυστέρηση) για 9 μήνες, που προωθεί επίσης το υπουργείο Οικονομικών. Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών σε αυτό το θέμα θα έχει ως στόχο να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια ένταξης.

Θέμα στη συζήτηση με τους θεσμούς θα είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση της δευτερεύουσας νομοθεσίας του νέου Πτωχευτικού Κώδικα (εκκρεμούν ακόμη 52 εφαρμοστικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου) ώστε να τηρηθούν τα ορόσημα στα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά. Την ενεργοποίηση του νόμου μέχρι και 31 Μαρτίου για τα νομικά και τις 30 Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.

Στην ατζέντα

Ενα δεύτερο πακέτο που θα συζητηθεί στο πλαίσιο των τελικών επαφών με τους θεσμούς είναι τα νέα μέτρα ελάφρυνσης για οικονομία και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί η επανάληψη του μέτρου της κλιμακωτής μείωσης έως και μηδενισμού της προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που ίσχυσε το 2019 και για τα έσοδα του 2020.

Το δεύτερο μέτρο που αναμένεται είναι το «πάγωμα» των τεκμηρίων για ένα χρόνο, αφού με δεδομένη τη μείωση των εισοδημάτων για το 2020 κάποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με υπέρμετρη φορολόγηση αν το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Το τρίτο μέτρο είναι η μη επιβολή του πέναλτι που προβλέπεται για όσους από τους πληττόμενους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πέρσι ηλεκτρονικές αποδείξεις ποσοτικά ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος.

Η μεγάλη μάχη αναμένεται στο αίτημα του ΥΠΟΙΚ για μια γενναία ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν τους μήνες της κρίσης, ειδικά για τους πληττόμενους.

Στο θέμα αυτό, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι έχουν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις, καθώς θεωρούν ότι άλλη μια μεγάλη ρύθμιση μετά από αυτή των 120 δόσεων στο τέλος του 2019 θα διαταράξει την κουλτούρα πληρωμών.