Έκτακτη σύσκεψη για την ακρίβεια και την αντιμετώπισή της πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου για την εξέταση περαιτέρω μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στην σύσκεψη αποφασίστηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, με την ενίσχυση των νοικοκυριών. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση στον τομέα της ενέργειας, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο έχει γίνει σχετική μελέτη και έχουν προετοιμαστεί μέτρα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το πακέτο θα περιλαμβάνει διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα, αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να το λάβουν περισσότερες οικογένειες.

Στόχος είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών από τυχόν επιπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από τη διεθνή έκρηξη τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πακέτο μέτρων θα ανακοινώσουν στις 10 το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου 2021, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ανακοινώσεις θα υπάρξουν επίσης για το επίδομα φυσικού αερίου, που -όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης- θα αφορά τους πάντες.

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού προστασίας των Ευρωπαίων καταναλωτών από τη διεθνή ενεργειακή κρίση παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις:

*Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Με την ενεργοποίηση του αποθεματικού, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον έσοδα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την επόμενη χειμερινή περίοδο.

*Να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, προστατεύοντας τους πολίτες και θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

*Να αξιολογηθούν και να ληφθούν μέτρα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανατιμήσεων. Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών.

Oπως είπε, η μεγάλη άνοδος στο ενεργειακό κόστος, ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ θα σταθεροποιήσει τις τιμές και θα περιορίσει τα επίπεδα ενεργειακής φτώχειας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση για την άμεση αντιστάθμιση των επιπτώσεων από το αυξημένο κόστος ενέργειας, η οποία προβλέπει τον πλειστηριασμό μελλοντικών δικαιωμάτων εκπομπών για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Tριπλάσια τιμή

Στο μεταξύ, στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο η τιμή του ρεύματος τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, από 121,72 ευρώ τον Αύγουστο και μόλις 46,6 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε έναν χρόνο (αύξηση 189 %), γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Μάλιστα, για σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή στη χώρα διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 280,89 ευρώ.