«Μείνετε μακριά από τους αγαπημένους σας»… Νέα έκκληση, με ασυνήθιστα συναισθηματικούς τόνους και εξάρσεις, απηύθυνε στους Γερμανούς η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ύστερα από τους 590 θανάτους σε ένα 24ωρο στη χώρα και την επίμονη διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα.

Ο γρίφος των Χριστουγέννων εν μέσω της νέας επίθεσης της πανδημίας παραμένει άλυτος για τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που κλίνουν προς τη λύση της διατήρησης ή αυστηροποίησης του λοκντάουν.

Μιλώντας στην ομοσπονδιακή Βουλή, η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε όλους σχεδόν ικετευτικά να τηρήσουν τα μέτρα την εορταστική περίοδο και να αποφύγουν να δουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους «Πρέπει να κάνουμε παν δυνατόν», δήλωσε με έμφαση, αναφερόμενη στο επόμενο δεκαπενθήμερο. «Απομένουν ακόμη 14 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, να κάνουμε μια προσπάθεια», είπε, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις της προς τα κρατίδια της Γερμανίας για αυστηροποίηση των μέτρων.

επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποίησαν ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται στη χώρα και τα κρούσματα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Οι επιστήμονες ζητούν να επιβληθεί πιο σκληρό lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η όποια χαλαρότητα στη λειτουργία των καταστημάτων και των άλλων δραστηριοτήτων, καθώς και των σχολείων, πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα. Αν και είχε αποφασιστεί η χαλάρωση των μέτρων από την παραμονή των Χριστουγέννων και για όλη την εορταστική περίοδο, τώρα οι Γερμανοί ειδικοί ζητούν την επαναφορά των περιορισμών και το άνοιγμα μόνο των καταστημάτων που προμηθεύουν τα απαραίτητα. Επίσης, ζητεί την ακύρωση των προγραμματισμένων τουριστικών ταξιδιών.

Η Μέρκελ συναντά πολλές αντιδράσεις από τις τοπικές κυβερνήσεις των κρατιδίων, όμως φέρεται αποφασισμένη να πιέσει τους πάντες. «Αν είναι να έχουμε 500 θανάτους την ημέρα στη χώρα για να ανοίξουμε την αγορά τα Χριστούγεννα, τότε το τίμημα είναι πολύ υψηλό», δήλωσε. Η Μέρκελ είπε ότι η κρίση της πανδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά με τα εμβόλια θα φανεί φως στο τούνελ.

Η Γερμανία καταγράφει 3.500 περισσότερα κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε πως στις 29 Σεπτεμβρίου η χώρα κατέγραφε 1.827 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 12 θανάτους. Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα δεν πέφτουν κάτω από τα 20.000 καθημερινά ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τους 500 – ένας αριθμός «μη αποδεκτός», όπως είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Η Ιταλία, που βιώνει ένα επίμονο και φονικό νέο κύμα της πανδημίας, έχει ήδη λάβει αυστηρά μέτρα εν όψει των Χριστουγέννων και ενδεχομένως να τα αυστηροποιήσει. Τα κρούσματα κυμαίνονται καθημερινά στα 12-13.000 και ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός, αν και μειώθηκε σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα (499 ήταν χθες τα θύματα του κορονοϊού).

Ακόμη και η κυβέρνηση στη Σουηδία, που μέχρι τώρα δεν είχε λάβει ανάλογα αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πρότεινε χθες νέα σχέδιο νόμου που θα προβλέπει επέκταση των εξουσιών της προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία. Σύμφωνα  με τον προτεινόμενο νόμο, θα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού των συναθροίσεων και του ωραρίου των καταστημάτων -ή και κλεισίματος- τους επόμενους μήνες, αν η πορεία της πανδημίας το επιβάλει.

Την ώρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταστρώνει το σχέδιο εμβολιασμών και αντιμετώπισης της πανδημίας, ο απερχόμενος Ντόναλντ Τραμπ ειρωνεύεται την καγκελάριο Μέρκελ για την επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία. Με ένα «τουιτάρισμα», ο Τραμπ θέλησε να αναδείξει τις αδυναμίες της Γερμανίας «που παρουσιάζεται συχνά από αυτούς που μου ασκούν κριτική σαν τη χώρα που πρέπει να ακολουθούμε στον τρόπο αντιμετώπισης του κινεζικού ιού». Το σχόλιο το προέδρου Τραμπ έγινε μετά την ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Βουλή για ανάγκη λήψης νέων μέτρων μετά τα 590 θύματα σε μία μέρα. Στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα ξεπερνούν τα 15,6 εκατομμύρια, από την αρχή της πανδημίας, κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό πάνω από 2.500 άνθρωποι, τις τελευταίες εβδομάδες.

4χρονος είχε κορονοϊό από τον Νοέμβριο του 2019

Ολο και περισσότερο επιβεβαιώνεται πως ο κορονοϊός SARS-Cov2 είχε διεισδύσει στην Ευρώπη από τον περσινό Νοέμβριο, πολύ πριν εντοπιστεί από τις υγειονομικές αρχές. Οπως αναφέρει η «Ρεπούμπλικα», στις 21 Νοεμβρίου του 2019, ένας 4χρονος που πήγαινε σε παιδικό σταθμό αρρώστησε με πυρετό και βήχα.

Δεν ήταν το μόνο παιδί του σταθμού που παρουσίασε συμπτώματα, αλλά ήταν εκείνο που αρρώστησε πιο βαριά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από λίγες ημέρες με υψηλό πυρετό, εμέτους, διάρροιες και όλα τα συμπτώματα της νόσου Covid.

Μόνο που τότε ουδείς στην Ευρώπη δεν είχε καταγράψει την ασθένεια. Τα ευρήματα από τις εξετάσεις του μικρού (όπως και άλλων ασθενών) φυλάχθηκαν σε μεγάλη ψύξη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Αργότερα ανασύρθηκαν και επανεξετάσθηκαν και οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο μικρός είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.