Μένιος Φουρθιώτης: Σωρεία κατηγοριών που αφορούν κακουργήματα και πλημμελήματα περιλαμβάνονται στη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος οδηγήθηκε μαζί με άλλα τρία άτομα στην Εισαγγελία.

Σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι ερευνώνται πλέον εξονυχιστικά και για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Τα αδικήματα που αποδίδονται στον Μένιο Φουρθιώτη με βάση την δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος είναι:

  • Σύσταση συμμορίας (πλημμέλημα)
  • Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία (κακούργημα)
  • Ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία (κακούργημα)
  • Ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία (πλημμέλημα)
  • Ηθική αυτουργία στην προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα)
  • Ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά (πλημμέλημα)
  • Απόπειρα εκβίασης (πλημμέλημα)
  • Ψευδής καταγγελία (πλημμέλημα)
  • Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος (πλημμέλημα)

Στους άλλους τρεις συλληφθέντες η δίωξη, κατά περίσταση, είναι για:

  • Σύσταση συμμορίας
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (αφορά τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών)
  • Διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού
  • Οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση
  • Έκρηξη (κακούργημα)
  • Προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα)
  • Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (πλημμέλημα)
  • Παράνομη οπλοκατοχή
  • Παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Οι κατηγορούμενου οδηγούνται στον ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή και να απολογηθούν.

Μένιος Φουρθιώτης: «Όχι» του ΣτΕ στο αίτημα για αύξηση των μέτρων φρούρησης

Δεύτερη απορριπτική απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας επί του αιτήματος του συλληφθέντος παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη ο οποίος είχε προσφύγει κατά της απόφασης του αρχηγού της Αστυνομίας για τη μείωση των μέτρων προστασίας του.

Το Δ.Τμημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος  Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο   Χριστιάνα Μπολόφη) με την υπ΄ αριθμ. 90/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του Μένιου Φουρθιώτη, με το σκεπτικό ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του  αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, η οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να απορριφθεί».

Στην αίτηση αναστολής υποστήριζε ότι από την επίμαχη πράξη του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και σωματική ακεραιότητά του, ενώ έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κάτι που  οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές θα συνεχιστούν, κάτι που παράλληλα μεταφράζεται σε διαρκή και άμεσο κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης του, ακόμη και τον θάνατό του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μετά τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας, ο Μένιος   Φουρθιώτης δεν έχει επικαλεστεί νέα περιστατικά από τα οποία να προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής του και κατά συνέπεια έκριναν ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του  αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής». Και με το σκεπτικό αυτό οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση αναστολής.

«Μίλησε» το καλάσνικοφ της επίθεσης στο σπίτι Φουρθιώτη

Οι επικοινωνίες και το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Μένιου Φουρθιώτη μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών που αναζητούν στοιχεία τόσο για την επίθεση στο σπίτι του γνωστού παρουσιαστή όσο και για τους πυροβολισμούς σε βάρος των ανδρών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου.

Εργαστηριακά ευρήματα τοποθετούν το ίδιο καλάσνικοφ πίσω από τα δύο περιστατικά που καταγράφηκαν με διαφορά ενός 24ώρου.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μηχανή μεγάλου κυβισμού που κινούταν στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, όταν ο ένας από τους δύο αναβάτες πυροβόλησε προς το μέρος τους με καλάσνικοφ.

Λίγες ώρες αργότερα βίντεο από κάμερα ασφαλείας είχε καταγράψει άνδρα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του να πυροβολεί με καλάσνικοφ προς την περίφραξη του σπιτιού του Μένιου Φουρθιώτη. Οι 3 κάλυκες του πολεμικού όπλου στην επίθεση κατά των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν με τους 9 που είχαν βρεθεί έξω από το σπίτι του παρουσιαστή πως προέρχονται από το ίδιο όπλο.

Στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών οι δράστες είχαν εγκαταλείψει ένα σακίδιο μέσα στο οποίο είχαν το καλάσνικοφ. Πάνω σε αυτό βρέθηκε DNA και αποτυπώματα που φαίνεται πως ταυτοποιούνται με δύο άτομα που έχουν απασχολήσει για συμμετοχή σε κυκλώματα εκβιαστών τα οποία είχαν εξαρθρωθεί πριν από 2 χρόνια στον Πειραιά.