Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης μίλησε σε έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, σχετικά με τις βιβλικές καταστροφές της κακοκαιρίας στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που είδαμε αυτά τα φαινόμενα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές», είπε σχετικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Θα διαπιστώσουν και θα καταγράφουν τις ζημίες, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε ότι θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις παρακάτω περιοχές:

Π.Ε. Έβρου – Ελιές, Βαμβάκια, Οπωροφόρα
Π.Ε. Ροδόπης – Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά
Π.Ε. Καβάλας – Αροτριαίες καλλιέργειες
Π.Ε. Χαλκιδικής – Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών
Π.Ε. Θεσσαλονίκης – Αμπέλια, αροτριαίες καλλιέργειες
Π.Ε. Ημαθίας – Οπωροφόρα
Π.Ε. Πιερίας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά,
Π.Ε. Λάρισας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια
Π.Ε. Φλώρινας – Φασόλια, οπωροφόρα
Π.Ε. Μαγνησίας – Οπωροφόρα, ελιές
Π.Ε. Καρδίτσας – Αροτριαίες καλλιέργειες
Π.Ε. Βοιωτίας – Κρεμμύδια, Βαμβάκια

Σε ότι έχει να κάνει με την περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής, η οποία και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως στην περιοχή βρίσκονται αρμόδια κλιμάκια του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την προϊσταμένη και, ήδη, έχουν ενημερωθεί οι ασφαλισμένοι και οι φορείς που εκπροσωπούν για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Σημειώνεται τέλος, ότι η ολοκλήρωση της σχετικής καταγραφής των ζημιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα.