Οι μάχες ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων που ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην Τρίπολη, με φόντο το πολιτικό χάος και τη σύγκρουση των δύο κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 159, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Η ηρεμία επανήλθε σήμερα στην Τρίπολη έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας.

Ριπές αυτόματων όπλων και βομβαρδισμοί ακούγονταν όλη τη νύχτα την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες, Σάββατο, μέχρι να πέσει η νύχτα, σε αρκετές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο: η μία με έδρα την Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα από το 2021 και μία άλλη υπό τον Φάτι Μπατσάγα που υποστηρίζεται από το στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Οι συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα να αποτύχει η προσπάθεια του Φάτι Μπατσάγα να εκτοπίσει την κυβέρνηση του αντιπάλου του, σύμφωνα με ΜΜΕ και ειδικούς.

Ένοπλες ομάδες που θεωρούνται ουδέτερες σε αυτό το πολιτικό μπρα-ντε-φερ κυρίως η Δύναμη αλ-Ράνταα, έχουν συνταχθεί με την πλευρά του Ντμπάιμπα, παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση των μαχών.

Είναι η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του Μπατσάγα, πρώην υπουργού Εσωτερικών, να εκτοπίσει τον αντίπαλό του από την εξουσία.

Οι νέες συγκρούσεις έχουν εύρος άνευ προηγουμένου μετά την αποτυχία, τον Ιούνιο του 2020, της εκστρατείας του στρατάρχη Χάφταρ να καταλάβει στρατιωτικά την πρωτεύουσα, στο απόγειο της εμφύλιας σύρραξης που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η Λιβύη είχε βυθιστεί σε πολιτική κρίση στο τέλος της διακυβέρνησης του Καντάφι με αντιπαλότητες ανάμεσα στις κυριότερες επαρχίες, μάχες εξουσίας και ξένες επεμβάσεις.