O Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητά ένα κλίμα έντασης προκειμένου να στέλνονται ανεπιθύμητα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, όμως η κυπριακή δημοκρατία δεν παρασύρεται σε αυτό το παιxνίδι έντασης και εφαρμόζει τις αποφάσεις του κράτους με βάση το διεθνές δίκαιο. 

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πρόγραμμα συνεργασίας με πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες αλλά και με άλλα κράτη, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της χώρας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι τα οφέλη για τους πολίτες και για τα κράτη εξασφαλίζονται μέσα από συνεργασίες και την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Επεσήμανε ότι με το τεχνητό κλίμα έντασης που δημιουργεί η Τουρκία, θέλει να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι υπάρχουν είτε διαφορές, είτε αμφισβητήσεις. «Δεν υπάρχει» τόνισε «καμιά διαφορά στις θάλασσες της Κύπρου, η κυπριακή δημοκρατία έχει ΑΟΖ που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και με το Δίκαιο της Θάλασσας και με τα άλλα κράτη του κόσμου».

«Χαλαρή» ομοσπονδία

Ο κ. Προδρόμου σχολιάζοντας τις επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την πρόταση του περί αποκέντρωσης εξουσιών στο ομοσπονδιακό σύστημα του μελλοντικού κράτους (μετά τη λύση του Κυπριακού), είπε ότι ο Πρόεδρος έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για το τι εννοεί με τον προβληματισμό που κατέθεσε, στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Πρόκειται» είπε «για μια ιδέα, για μια κατεύθυνση προβληματισμού. Ο πρόεδρος θεώρησε ότι θα ήταν ωφέλιμο από κοινού τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να προβληματιστούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, με δεδομένες τις αξιώσεις που υπάρχουν για θετική ψήφο (Τουρκοκύπριου) σε κάθε απόφαση, αλλά και με δεδομένη την αντικειμενική ανάγκη να υπάρξει η αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο περιφερειών στο ομοσπονδιακό κράτος».