Εντολή διακοπής ρεύματος σε 30.000 από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά οφειλής έχει δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αριθμός των ατόμων αυτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των έξι μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ.

Διευκρινίζεται ότι η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, δήλωσε σχετικά πως «το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, πρωτίστως θίγει και πλήττει τα εκατομμύρια συνεπών πελατών της επιχείρησης. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές πλέον δε θα γίνονται αποδεκτές. Είναι χρέος μας απέναντι στην επιχείρηση αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που παρά τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα, δίνουν μάχη και παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

«Ηλεκτροσόκ»… η καταγγελία Στάσση για στημένους διαγωνισμούς της ΔΕΗ

Σε έναν αγώνα δρόμου που έχει πολλά εμπόδια και η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα καλείται να… τρέξει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, που βρίσκεται και επίσημα από χθες στο τιμόνι της Επιχείρησης.

Ως δραματική χαρακτήρισε ο πρόεδρος Γιώργος Στάσσης την κατάσταση που επικρατεί, ενώ, όπως είπε για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος. Μάλιστα, σε 12μηνη πρόβλεψη, ανέρχεται πλέον σε 800-900 εκατ. ευρώ. «Οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα… πρέπει να βρούμε δράσεις οι οποίες θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η αναφορά του νέου προέδρου ότι η αγορά «γνώριζε» τις τιμές με τις οποίες κατέβαινε στους διαγωνισμούς ΑΠΕ η ΔΕΗ έπεσε ως βόμβα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα αποδειχθεί και στην πράξη πως η απαξίωσή της δεν γινόταν τελικά από την τότε αντιπολίτευση αλλά μάλλον προερχόταν εκ των έσω. Πάντως, οι αναφορές του κ. Στασσή για την έκπτωση συνέπειας 10% επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Ο νέος πρόεδρος μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ. «Ερχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ. Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά».

Ωστόσο, οι χρόνοι πιέζουν όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το συνολικό πακέτο που θα αποκαθιστά το πρόβλημα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στα τιμολόγια. Στις απαραίτητες παρεμβάσεις είναι δεδομένο πως θα περιλαμβάνεται η αύξηση των τιμολογίων, η οποία όμως θα εξισορροπείται από τη μείωση ΦΠΑ και ΕΤΜΕΑΡ. Ο κ. Στάσσης δεν απέκλεισε η αύξηση αυτή να γίνει μέσω της ενσωμάτωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Οπως έγραφε χθες ο «Ε.Τ.», βούληση της σημερινής κυβέρνησης είναι να μην «τιμωρηθούν» οι συνεπείς πολίτες και οι καλοπληρωτές. Ωστόσο, αν τελικά χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση στην έκπτωση -κάτι για το οποίο το ΥΠΕΝ επιδιώκει να μην συμβεί-, το σενάριο αυτό θα γίνει είτε με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων είτε με το όριο κατανάλωσης.

Στα πλάνα της νέας διοίκησης, πάντως, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ότι:

– Θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από το λιγνίτη.

– Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%.

– Θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες.

– Θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών.

– Θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες.

– Θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής.

Παράλληλα, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι πρέπει να εκσυγχρονισθεί η εμπορία με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Ταυτόχρονα, στα πλάνα είναι η αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της Επιχείρησης, με τη διάθεση συγκεκριμένων πακέτων για συγκεκριμένες ανάγκες, κάτι που εκτίμησε πως θα γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, κατά την τελευταία του παρουσία, ανέφερε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Επιχείρησης είναι πρόσκαιρα, ενώ υπερθεμάτισε υπέρ των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα για την κατάργηση των ΝΟΜΕ, τη μη πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά και για το μη τεμαχισμό της ΔΕΗ.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας μας. Ωστόσο επεσήμανε ότι «λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις, ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε τη ΔΕΗ, να της δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα και αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στο εθνικό μας πλαίσιο όσο και στο ευρωπαϊκό».