Μετακίνηση Πάσχα: Στο Πάσχα και τη μετάβαση στο … χωριό είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα με τη Μεγάλη Εβδομάδα να είναι η χρονική στιγμή που θα αποφασιστεί εάν τελικά επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ή όχι. Εμβόλια και self test είναι δύο σημαντικά εφόδια, σημασία έχει, όμως, να υπάρχει και μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες η κυβέρνηση και ενώ η χώρα παραλαμβάνει περισσότερα οικιακά τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων δωρεάν σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.

Τα self test σήμερα διατίθενται σε μαθητές 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Εχουν πάρει και πραγματοποιήσει ήδη το ένα και αναμένεται να πάρουν ακόμη ένα ώστε να το επιδείξουν την Πέμπτη πριν εισέλθουν στην τάξη.

Eπιταχύνεται ο εμβολιασμός

Την ίδια στιγμή επιταχύνεται ο εμβολιασμός για επιπλέον ομάδες του πληθυσμού. Από την Παρασκευή 16/4 και σταδιακά έως τη Δευτέρα 19/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πρόκειται για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα, κ.ά.

Την ερχόμενη Τετάρτη 21/4 θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για εκπαιδευτικούς καθώς και για άτομα του γενικού πληθυσμού από 55 έως 59 ετών.

Λίγες ημέρες μετά, το Σάββατο στις 24 Απριλίου η διαδικασία θα ανοίξει για τους πολίτες 50 έως 54 ετών.

Τείχος συλλογικής ανοσίας

Είναι ευνόητο ότι έως και το Μάιο το τείχος συλλογικής ανοσίας θα βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο έτσι ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.

Εως και τη Μεγάλη Εβδομάδα θα “τεστάρονται” οι επιδημιολογικοί δείκτες με βάση την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων που έχουν έως τώρα γίνει, δηλαδή το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και click inside, την επαναλειτουργία των Λυκείων καθώς και τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα. Δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές ως προς νέα άρση μέτρων.

Τα πάντα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική σταθερότητα και την πίεση στους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας. Τα self test είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο για να σχηματίζεται μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της διασποράς, τα βασικότερα μέτρα, όμως, δηλαδή η καθολική και σωστή χρήση της μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών παραμένουν και είναι τεράστια ανάγκη να ακολουθούνται πιστά.

Τα σενάρια για τη μετακίνηση του Πάσχα

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις εφικτή με τη διενέργεια self test.

Η μετακίνηση εκτός νομού για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα θα συνοδεύεται σε κάθε περίπτωση υπό αυστηρά μέτρα και δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση.

Ο έλεγχος θα αφορά τόσο στο αρνητικό self test όσο και τα στοιχεία για τον τόπο προορισμού του πολίτη.

Κατά μία δεύτερη εκδοχή και ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων, εξετάζεται να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού αλλά μόνο σε περιοχές με ίδιο χρώμα στον χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου. Το σενάριο αυτό, όμως, έχει πολλά πρακτικά ζητήματα που φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να επιλυθούν.