Επίσκεψη στην Κύπρο και στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρώτος σταθμός είναι η Λευκωσία και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, επιταχύνονται εν όψει και της άτυπης πενταμερούς που θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στις αρχές Μαρτίου.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αντικείμενο συζήτησης διμερή θέματα και περιφερειακές εξελίξεις.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει προσηλωμένο στις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας, αλλά και των συνεπειών που προκαλεί στην οικονομία.

Κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα στέλνοντας σαφή μηνύματα:

«Είμαστε από τις καλύτερες χώρες και γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την πανδημία. Κι αν μερικές φορές σε κάποιους τα μέτρα μπορεί να φαντάζουν λίγο δυσάρεστα, τους διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε ακριβώς για να μην πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα αργότερα».

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι, τρέχει καλά, δεν έχουμε αστοχίες», ενώ προσέθεσε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό» ότι δεν χάθηκαν δόσεις ακόμα και στις λιγοστές περιπτώσεις μη τήρησης ραντεβού στο νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στη στρατηγική της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού φέτος, αφενός με προώθηση της πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού και αφετέρου μέσω της ανοσοποίησης του πληθυσμού των νησιών και των εργαζομένων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα. «Για μας έχει τεράστια σημασία να ανοίξουμε τον τουρισμό μας.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή της λογικής να διευκολύνουμε με αυτό το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο αυτούς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι να ταξιδέψουν. Δηλαδή να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα.

Αλλά όσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής, αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε.

Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού», είπε.

«Οταν με το καλό αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας, θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι συνολικά ως χώρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τα οποία εξειδικεύονται για κάθε περιοχή της χώρας», ανέφερε κατά την επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης: «Νομίζω ότι στη Σάμο ίσως συμπυκνώνονται όλα τα προβλήματα τα οποία χρειαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως κρίσεις τους τελευταίους 18 μήνες.

Η κρίση του προσφυγικού, οι μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία, προφανώς τα ζητήματα του κορονοϊού, αλλά και μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Το νησί όμως θα σταθεί όρθιο με τη στήριξή μας, με την αρωγή μας θα ξαναβρεί το δρόμο του».