Την ώρα που η προσοχή της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην ανάγκη να επιδεικνύεται υπευθυνότητα από όλους σε αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η ελληνική κοινωνία ώστε να καταστεί δυνατή -μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- η σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, πηγή προβληματισμού εξακολουθεί να αποτελεί η επιλογή από την αξιωματική αντιπολίτευση της δημόσιας υγείας ως ένα πεδίο πολιτικής δράσης και η συνεχιζόμενη προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί την κόπωση και οργή που προκαλεί σε ένα τμήμα της κοινωνίας η μεγάλη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, μία μόλις ημέρα μετά τη συζήτηση στην Βουλή και ενώ το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα, ανέβασε εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία καταλόγισε εκ νέου «υποκρισία» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας ότι «εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή και υπονομεύει έτσι την έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται για ακόμη μια φορά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Και αποδεικνύει πως όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις το μόνο που ξέρεις καλά» σχολίασε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναδεικνύοντας εκ νέου την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει, όπως λένε στην κυβέρνηση, «σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κούραση των πολιτών ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης με την πανδημία».

Σε πολύ έντονο ύφος και η αντίδραση της Ν.Δ., η οποία σχολίασε ότι «σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες, καλεί τον κόσμο σε 31 πορείες», σημειώνοντας ότι «αδιαφορώντας για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες, καλούν σε αντικυβερνητικό αγώνα και αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα».

Την ώρα που, σύμφωνα και με τον κ. Μητσοτάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση «ψαρεύει στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσει και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους», η προσπάθεια της κυβέρνησης θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στο να εκπέμπει το μήνυμα ότι «όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα και κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα τόσο πιο γρήγορα θα επαναλειτουργήσουμε δραστηριότητες».

Ταυτόχρονα, όμως, το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει στη στρατηγική της έντασης, της πόλωσης και του ψεύτικου διχασμού παραμένει ξεκάθαρο, όπως διατυπώθηκε και κατά τη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής: «Το δηλητήριο το οποίο συνειδητά στάζετε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο».

Παρά τη συγκεκριμένη επιλογή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση επικρατεί πάντως η εκτίμηση ότι η πλειονότητα της κοινωνίας επιζητά κοινωνική ηρεμία, ασφάλεια και επιστροφή στην κανονικότητα και ενδεικτική ήταν και η φράση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα ότι «το 2021, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό έντασης, είστε βαθιά γελασμένος. Οχι γιατί προεξοφλείτε την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά γιατί δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία να σας ακολουθήσει».

Στο κυβερνών κόμμα επικρίνουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, αλλά και σε σχέση με κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από όσους αντιδρούσαν στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιμείνει στην τήρηση του Κράτους Δικαίου και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης στην υπόθεση του καταδικασμένου τρομοκράτη της «17Ν», Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Οποιαδήποτε κίνηση συγχρωτισμού, συνωστισμού και προφανώς και οι διαδηλώσεις δεν βοηθούν» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πως ειδικά στις διαδηλώσεις, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν φορούν μάσκες, οι άνθρωποι φωνάζουν, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επισημαίνουν εξάλλου σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη το οποίο να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συναθροίσεις, καθώς όλες οι αντιδράσεις στην Ευρώπη είναι από περιθωριακά κόμματα: από αρνητές της μάσκας, αρνητές των εμβολίων, αρνητές των μέτρων προστασίας, ενώ αποδίδουν την επιλογή αυτή στην αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να τυγχάνει υψηλού βαθμού αποδοχής από την ελληνική κοινωνία.