Με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και την εντεινόμενη πίεση στο ΕΣΥ να στενεύουν τα περιθώρια χαλάρωσης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, απομακρύνοντας την προοπτική για άνοιγμα του λιανεμπορίου στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, η κυβερνητική προσπάθεια για ανάσχεση της πανδημίας επικεντρώνεται στη δραστική ενίσχυση του ΕΣΥ, με διεύρυνση και της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, προετοιμάζεται η διαδικασία χορήγησης, από τις αρχές Απριλίου, των δωρεάν οικιακών τεστ σε όλους τους πολίτες, ενώ και η αύξηση της ροής εμβολίων από τον επόμενο μήνα αναμένεται να επιφέρει σημαντική επιτάχυνση στο πρόγραμμα εμβολιασμού, όπου η Ελλάδα βρίσκεται πάντως σταθερά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς.

Η προσδοκία να καταστεί δυνατόν να δοθεί «πράσινο φως» από τους ειδικούς για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με αυστηρούς κανόνες, στις 29 Μαρτίου, όπως προέβλεπε ο άτυπος οδικός χάρτης που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς το ενδεχόμενο να μετατεθεί για τις αρχές Απριλίου αποτυπώνεται και σε τοποθετήσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων του επόμενου διημέρου είναι αυτή που θα βαρύνει για τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Παρασκευή, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει οποιοδήποτε περιθώριο χαλάρωσης, όσο κι αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ψυχολογική κόπωση των πολιτών, αλλά και επιβεβαιώνει ως προτεραιότητες -όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- το λιανεμπόριο και την Γ’ Λυκείου.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο και από τη δική του πλευρά το βλέμμα στην έντονη πίεση που αναμένεται να συνεχιστεί στο ΕΣΥ και δίνει έμφαση στην ενίσχυσή του, προχωρώντας και στην υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών γιατρών για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρηση ιδιωτικών γιατρών, και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στο ύστατο μέτρο της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

«Στο πιο κρίσιμο στάδιο του “πολέμου” με την πανδημία, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την ελπίδα ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και θα συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια, προειδοποιώντας πως, διαφορετικά, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο.

Το κυβερνητικό μήνυμα ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει η ανάγκη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας αποτυπώνεται και στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, ότι «αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας». «Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και θεωρούμε ότι είναι καθήκον, ειδικά των γιατρών, να ανταποκριθούν», σημείωσε.

Απαντήσεις για τα τεστ

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί το ότι ακόμη και το θετικό μέτρο της δωρεάν χορήγησης οικιακών τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο η κυβέρνηση καταλογίζει «fake news και ανεφάρμοστες προτάσεις με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης».

«Οπως υπονόμευε εξαρχής την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού -και διαψεύστηκε από την επιτυχία της-, έτσι επιχειρεί και τώρα να προκαλέσει καχυποψία και αμφισβήτηση μεταξύ των πολιτών για μια εμφανώς θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Θα διαψευστεί για άλλη μια φορά», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, αποδομώντας σε ανάρτησή του όλους τους ισχυρισμούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες «έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορονοϊού».

Πριν από την Ελλάδα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία τα έχουν ενσωματώσει πολύ πρόσφατα στις εθνικές τους στρατηγικές testing, με τη διαφορά ότι τα διαθέτουν μόνο εμπορικά, ενώ η Ελλάδα «πρωτοπορεί, ανοίγοντας τόσο τη δωρεάν διανομή με κρατική δαπάνη σε κάθε πολίτη όσο και την εμπορική τους διάθεση».

Οσον αφορά την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγογράφηση 4 PCR tests το μήνα σε κάθε πολίτη, ο κ. Σκέρτσος τη χαρακτηρίζει «πρακτικά ανεφάρμοστη», εξηγώντας ότι θα στοίχιζε τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ το μήνα στους φορολογούμενους και πως «δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι, ακόμη κι αν υπήρχαν λεφτόδεντρα, δεν υπάρχουν εργαστήρια για να πραγματοποιούν τόσο πολλά PCR tests καθημερινά».

Διευκρίνισε εξάλλου πως, όταν προκύπτει θετική διάγνωση από το οικιακό τεστ, το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα (που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή), η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία υγείας. Επισήμανε, τέλος, ότι «η προμήθεια των τεστ, προφανώς, θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως απαιτεί η συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα και με απόλυτη διαφάνεια, και πάντα με τις προδιαγραφές που θα εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας».