«Πανηγυρίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί που βάζουν στο χέρι τους κοιτάσματα» τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας υποστήριξε πως «ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο εκθέτοντας τις κυβερνήσεις και όσους υποστηρίζουν ότι προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.»

«Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι “ζούμε ιστορικές στιγμές”, ότι “η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει”, ότι «αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947”και άλλα πολλά. Βέβαια, για να λέμε και ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Γι΄αυτό, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό. Εδώ δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε λέγοντας:

«Το ΚΚΕ ξεκάθαρα έχει επισημάνει ότι η χώρα μας, όπως και όλα τα κράτη, έχει δικαίωμα σε Αιγιαλίτιδα Ζώνη έως τα 12 ν.μ. και στον καθορισμό της στη βάση της μέσης απόστασης, της μέσης γραμμής, όπου αυτό χρειάζεται και είναι απαραίτητο. Κι αυτό, κατά την άποψή μας, ισχύει και πρέπει να ισχύει, ανεξάρτητα από το πότε θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα. Όμως η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, πρέπει να συνδέεται με 3 κρίσιμα, κύρια ζητήματα που πρέπει να πρυτανεύουν για τις όποιες αποφάσεις».