Ενισχύεται η προσπάθεια περιχαράκωσης της καλής επιδημιολογικής πορείας. Από σήμερα περισσότερα self tests διατίθενται για αυτοδιάγνωση τη στιγμή που έχει δοθεί και η δυνατότητα εμβολιασμού στους νεότερους πολίτες, που βρίσκονται στο “τιμόνι” του επιδημικού κύματος όπως φαίνεται από την πτώση του μέσου όρου ηλικίας νέων κρουσμάτων στα 37 έτη.

Παράλληλα, δεν είναι μακριά το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 25 έως 29 ετών.

Πιο αναλυτικά όσον αφορά στα self tests από σήμερα, 31/05 έως και τις 05/06 θα διατίθενται από τα φαρμακεία δυο self tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές που κάνουν πρακτική και διοικητικό προσωπικό εκπαίδευσης για τις εβδομάδες 07/06-11/06 και 14/06-18/06, με υποχρέωση δήλωσης στην πλατφορμα self-testing.gov.gr. Η διανομή των τεστ γίνεται εκ περιτροπής ανά εβδομάδα στην κατηγορία νέων – μαθητών – εκπαιδευτικών και στη δεύτερη κατηγορία δηλαδή εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό γίνεται για να μην υπάρχει φόρτος στα φαρμακεία. Για το λόγο αυτό και διανέμονται δύο τεστ.

Από σήμερα στους δικαιούχους των self tests προστέθηκαν όλοι οι κάτοιχοι ΑΜΚΑ από 18 έως 30 ετών χωρίς να έχουν την υποχρέωση δήλωσης, παρά μόνο αν είναι εργαζόμενοι ή φοιτητές/σπουδαστές. Η τακτική αυτοδιάγνωση είναι ένα από “όπλα” της περιόδου αυτής ώστε να κρατηθει ανοιχτή κοινωνία και οικονομία και να μην παρουσιάζονται επιδημικές εξάρσεις.

υνολικά, από τις 12 Απριλίου έως και χθες έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επι του συνόλου.

Η μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την μαζική πολιτική δημόσιας υγείας, που λειτουργεί συμπληρωματικά στους στοχευμένους και δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει φέρει τη χώρα μας μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως και χθες επιβεβαιώθηκαν χάρη στα self tests, με δεύτερο pcr ή rapid antigen test, 26.444 θετικά κρούσματα, ως επι το πλείστον σε ασυμπτωματικούς πολίτες που αν δεν γνώριζαν ότι νοσούν δεν θα είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα αυτοπεριορισμού αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ημερήσιες αναφορές κρουσματων του ΕΟΔΥ, σχεδόν το 50% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων προέρχονται πλέον από self tests.

Εμβόλια και νέο “εργαλείο” επιδημιολογικής επιτήρησης

Παράλληλα με το αυξημένο testing, οικοδομείται ημέρα με την ημέρα το τείχος ανοσίας. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ραντεβού με όλα τα εμβόλια κλείνουν οι πολίτες 30 – 34 ετών, έχοντας ξεπεράσει τους 100.000 οι πολίτες που προγραμμάτισαν άμεσα το ραντεβού τους με την “Ελευθερία”. Επιπλέον, η τροφοδότηση εμβολιαστικών γραμμών σε όλη τη χώρα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson επέτρεψε χιλιάδες ραντεβού πολιτών 18 και άνω. Σύντομα – σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείονται και σήμερα – θα συνεχιστεί η σειρά με όλα τα εμβόλια ανά πενταετία όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Επόμενη ομάδα είναι αυτή των 25-29 ετών. Σημειώνεται, όμως, πως κάτω των 30 ετών εμβολιάζονται με τα υπόλοιπα εμβόλια, εκτός της AstraZeneca.

Από αύριο, Τρίτη, όλοι όσοι έχουν νοσήσει από τη νοσο Covid-19 θα εμβολιάζονται με μια μόνο δόση εμβολίου και όχι πριν παρέλθουν έξι μήνες από τη νόσηση. Αυτοί που είχαν ήδη εμβολιαστεί και νοσήσαν μεταξύ 1ης και 2ης δόσης δεν θα εμβολιάζονται με τη 2η δόση.

Τη στιγμή που σηκώνεται το “ανάχωμα” του εμβολιασμού, από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης με το οποίο ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε τέσσερις κρίσιμους δείκτες και να βλέπει την εκτίμηση κινδύνου για κάθε περιοχή καθώς και να έχει γνώση των τοπικών μέτρων που θα επιβάλλονται σε περίπτωση κατά τόπους αύξησης του ιικού φορτίου. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην πλατφόρμα Covid-19.gov.gr καθώς και στις ιστοσελίδες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μπορεί κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί τους εξής δείκτες: Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται, τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.