Οριακή παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αττικής, και υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο μέγιστο δυνατό σημείο. Το υπουργείο Υγείας είναι “ετοιμοπόλεμο” να ενεργοποιεί στάδια του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου που εφαρμόζεται.

Εως χθες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 735 και το σύνολο των νοσηλευόμενων τόσο σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξων, θάλαμοι αρνητικής πίεσης) σε 5125. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν 966 νέες εισαγωγές. Ειδικά χθες Κυριακή έγιναν 480 εισαγωγές από τις οποίες οι 259 στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

“Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση”, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σήμερα το πρωί (Σκάι 100,3). Μάλιστα, δεν αναφέρθηκε σε πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας, όπως άλλωστε συνηθίζει, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν πολύ ύπουλο ιό.

Τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινούνται οι “σκληροί” δείκτες παραμένουν πηγή προβληματισμού για τους επιστήμονες. Η εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση αποτυπώνεται από την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να μην οδηγηθεί σε κάποια απόφαση οσον αφορά στα μέτρα την περασμένη Παρασκευή και να μεταθέσει για αυτήν την εβδομάδα τις εισηγήσεις της πάνω στα κυβερνητικά αιτήματα για ελεγχόμενο άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων.

Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη και εάν δοθεί το “πράσινο φως” για μερική αποκλιμάκωση μέτρων θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Στο “τραπέζι” των συζητήσεων είναι το λιανεμπόριο, τα σχολεία (ιδιαίτερα τα Λύκεια) και οι διαδημοτικές μετακινήσεις που σήμερα δεν επιτρέπονται, παρά μόνο για μετάβαση σε κομμωτήριο.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα έως και μεθαύριο, κυρίως τα νέα κρούσματα και το ρυθμό των νοσηλειών, όπως και την τάση που βλέπουν οι ειδικοί να διαμορφώνεται στο εξής. Και αυτό γιατί τα νούμερα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά και η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθητική ως απόρροια των χιλιάδων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά. “Κυρίως, περιμένουμε τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, καθώς γνωρίζουμε ότι θα αργήσουμε να δούμε μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, εξήγησε η καθηγήρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

Για τη διαμόρφωση της όποιας εισήγησης, πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι επιστήμονες θα συζητήσουν ενδελεχώς και η συνεδρίαση θα είναι δύσκολη, με δεδομένο ότι οι αριθμοί κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο και η θετικότητα διαμορφώνεται περί το 6%, όταν το όριο ασφαλείας που δίνει το Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Ετσι όπως είναι σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι πολύ πιθανό οι ειδικοί να εισηγηθούν ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων, αλλά σταδιακό με πολύ μικρά βήματα.