Ακόμη 21 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα και ο συνολικός αριθμός έφτασε στα 352.

H διασπορά της νόσου σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται, είπε ο κ.Τσιόδρας και ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται στα 352. Εννέα ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας ενώ νοσηλεύονται 65 άτομα. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας 51 είναι τα απροσδιόριστα κρούσματα.

Για τα άτομα που είναι στις ΜΕΘ ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σε αυτές παραμένουν άνδρες και πρόσθεσε: «είναι ακόμα πολύ νωρίς, βλέπουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της επιδημίας και θα σας δώσουμε πληροφορίες μόλις έχουμε».

Οπως ανακοίνωσε ο κ. υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδικεύοντας τα μέτρα που γνωστοποιήθηκαν το πρωί από την κυβέρνηση, τα super market θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές.

Αναφερόμενος στην καραντίνα που επιβλήθηκε στα δύο χωριά στην Κοζάνη τόνισε ότι: «Πριν λίγο ενεργοποιήθηκε η αστυνομική διεύθυνση για τον κατ’ οίκον περιορισμό των κατοίκων. Υπάρχει γιατρός και νοσηλευτής. Υπήρχε συγκεκριμένος πυρήνας μετάδοσης και προχωρήσαμε στην συγκεκριμένη απόφαση. Πρέπει να αντιληφθεί ο καθένας πως αν νοσεί δεν μπορεί να μετακινείται σε κάθε κατεύθυνση. Αν χρειαστεί θα εφαρμόσουμε το μέτρο σε μεγαλύτερη χωροταξική ενότητα. Το θέμα το παρακολουθούμε. Υπάρχει ανησυχία αλλά δεν σημαίνει ότι χωρίς δεδομένα θα προχωρούμε σε καραντίνες».

Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τα νέα παιδιά που επιστρέφουν την χώρα μας και για την καραντίνα στην οποία θα τεθούν τόνισε: «Είναι μία νόσος που μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Υπάρχουν δεδομένα για νέους που είναι σοβαρά, συμβαίνει σπάνια. Οι ευπαθείς ομάδες θα προσεγγιστούν από νέους που επιστρέφουν. Η Μ. Βρετανία έχει διαφορετικό σύστημα αντιμετώπισης και όσοι επιστρέφουν έχουν παραπάνω πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό. Πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους αν επιστρέψουν. Ο καθένας να πάρει το βάρος των αποφάσεών του».

Αναφορικά με τα καταστήματα που δεν κλείνουν όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς είναι τα εξής:

Σούπερ μάρκετ

Φαρμακεία

Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία κ.α

Περίπτερα/μίνι μάρκετ

Πρατήρια καυσίμων

Τράπεζες

Εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι

Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες

Συνεργεία

Pet shops

Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας