Εκτός της Ιταλίας και του Ισραήλ, περιστατικό εισήχθη χθες και από το Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αριθμός των «αχαρτογράφητων», χωρίς γνωστή πηγή προέλευσης δηλαδή, περιστατικών ανέρχεται σε πέντε.

Εξαιρετικά κρίσιμη ήταν τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ η κατάσταση της υγείας του 66χρονου από την Αμαλιάδα, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς. Ο άνδρας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και πρόκειται για το κρούσμα από το οποίο έγινε γνωστό ότι το εκδρομικό γκρουπ που ταξίδεψε σε Αγιους Τόπους και Αίγυπτο -και επέστρεψε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου- έφερε τον ιό. Η συντριπτική πλειονότητα των εκδρομέων έχει προσβληθεί από τον Sars-CoV-2 και μαζί τους ορισμένες στενές τους επαφές.

Χθες το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματά του στη χώρα μας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Ανάμεσα στα 89 περιστατικά και ένας υγειονομικός, που όμως δεν κόλλησε τον ιό στο πλαίσιο της δουλειάς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά πρόκειται για επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο, όπως έχει υπογραμμίσει και άλλες φορές ο κ. Τσιόδρας, ο εντοπισμός κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης της νόσου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη φάση της διασποράς του ιού. Τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οπότε ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν και στην Ελλάδα. Είναι μια απόδειξη ότι «ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη μας» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Οι «αχαρτογράφητοι» ασθενείς, όπως προκύπτει από πληροφορίες, είναι πέντε και πρόκειται ως επί το πλείστον για άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων που νοσηλεύονταν με πνευμονία.