Ομως, όπως φαίνεται, το πρώτο «κύμα» της πανδημίας δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις στη γηραιά ήπειρο, όπου τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Στη Γερμανία, όπου η πανδημία είναι ελεγχόμενη, εμφανίστηκαν νέες εστίες του κορονοϊού, με πολλά κρούσματα που θέτουν τις Αρχές και πάλι σε εγρήγορση για να μην υπάρξει εξάπλωση. Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στη Δυτική Γερμανία, τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ έκλεισαν εκ νέου σχολεία και νηπιαγωγεία, εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων Covid-19 σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων της περιοχής. Καραντίνα επίσης επιβλήθηκε σε 300 οικογένειες στη συνοικία Νόικελν του Βερολίνου, μετά τον εντοπισμό 70 κρουσμάτων. Ο δήμαρχος της περιοχής, Μάρτιν Χίκελ, δήλωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό της προέλευσης των λοιμώξεων. Επίσης, διευκρίνισε ότι πολλές από τις οικογένειες που έχουν τεθεί σε καραντίνα είναι Ρομά, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την κατάσταση στην οποία ζουν.

Μια τρίτη μεγάλη εστία εντοπίζεται στις εγκαταστάσεις σφαγείων της εταιρίας Tonnies στο Γκίτερσλο της Γερμανίας. Μέσα σε λίγα 24ωρα καταγράφηκαν σχεδόν 700 κρούσματα, οδηγώντας τις Αρχές στην απόφαση να επιβάλουν σε τοπικό επίπεδο περιοριστικά μέτρα. Τα σχολεία έκλεισαν και πάλι, μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησαν, και οι κάτοικοι δήλωσαν την αγανάκτησή τους για τη νέα εξάπλωση του ιού εξαιτίας των κακών συνθηκών εργασίας στα σφαγεία.

Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά έξαρση του ιού στο Λέστερ, όπου μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν 2.494 κρούσματα, το 25% των συνολικών κρουσμάτων της πόλης. Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνοκ, υποβάθμισε την πρόσφατη εξάπλωση, λέγοντας ότι το Λέστερ -όπου ζουν πολλοί μετανάστες και μέλη μειονοτήτων- δεν είναι το «επίκεντρο» του ιού και σημείωσε πως οι ειδικοί εργάζονται συστηματικά στην ιχνηλάτηση επαφών.

Επειτα από δύο μήνες, η Τσεχία κατέγραψε την Πέμπτη 100 κρούσματα σε μια μέρα, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τα μέσα Απριλίου. Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, που μετράει 10.283 κρούσματα και 334 θανάτους, έχει δύο εστίες κρουσμάτων: στην Πράγα και στην περιοχή της Ανατολικής Τσεχίας, Κάρβινα, και πλέον η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων τοπικής καραντίνας σε περιοχές.

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2.000, υπερδιπλασιάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας σε συνολικά 4.400. Ο δε αριθμός των θανάτων στη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων ξεπέρασε τους 200, με τους 70 εξ αυτών να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η αιτία της νέας έξαρσης είναι άγνωστη, καθώς τα σύνορα της χώρας δεν έχουν ακόμη ανοίξει.

 Στη Σουηδία καταγράφονται σχεδόν καθημερινά πάνω από 1.200 κρούσματα κορονοϊού (12 θάνατοι την Πέμπτη). Η μοναδική χώρα που δεν ακολούθησε την υπόλοιπη Ευρώπη στα μέτρα καραντίνας, ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», απέτυχε στην τακτική της, καθώς μόλις το 6,1% του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα κατά της νόσου Covid-19.