Τους 146 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέληξε μια 88χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν» ενώ όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της ίδιας μέρας κατέληξε και ένας 50χρονος Ρομά στην Λάρισα. 

Ο 50χρονος σύμφωνα με το larissanet.gr διαγνώστηκε με τον ιό και αρχικά νοσηλεύτηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και εισήχθη στην ΜΕΘ, όπου κατέληξε σήμερα.

Κατά πληροφορίες η 88χρονη νοσηλευόταν αποσωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αττικόν» ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηλικιωμένη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ο υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που αντικατέστησε την Κυριακή τον Σωτήρη Τσιόδρα ανακοίνωσε ότι: «υπάρχουν 6 ένα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός είναι 2.626 και ένας ακόμη θάνατος και συνολικά 144».

Για την επόμενη ημέρα είπε: «Στη χώρα μας ξεκινούμε μία νέα φάση. Δεν έφτασε ο χρόνος που θα γυρίσουμε στο πριν. Μπαίνουμε σε μία σχετική κανονικότητα με προσεκτικά βήματα. Τα βασικά μέτρα προστασίας είναι η απόσταση, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκες προστασίας.

Αν και στην αρχή δεν ήταν απαραίτητη η χρήση μάσκας, τώρα αυτό είναι απαραίτητο και να δώσουμε λίγο περισσότερη βαρύτητα στη χρήση της. Όταν λέμε μάσκα εννοούμε ένα κομμάτι υφάσματος που θα καλύπτει το στόμα και τη μύτη. Οι μάσκες που δεν πρέπει να επιλέγονται είναι αυτές με βαλβίδες εκπνοής. Χρησιμοποιούνται μόνο από τους υγειονομικούς.

Οι υφασμάτινες μάσκες μετά τη χρησιμοποίησή τους πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και έπειτα να σιδερώνονται. Δεν πρέπει να πιάνουμε ποτέ τη μάσκα στην εξωτερική της επιφάνεια. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου δεν μπορεί να υπάρξει το μέτρο της απόστασης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι αύριο στις 6 το πρωί ολοκληρώνονται 42 ημέρες ή αλλιώς 1.008 ώρες που οι Έλληνες απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν τον κόσμο να μάθουν από αυτούς. Τόνισε ότι ο ιός είναι εδώ και μπορεί να μεταδοθεί άμεσα και είναι αυτός που σκότωσε 144 ανθρώπους στην Ελλάδα και χιλιάδες στον κόσμο.

Συγκεκριμένα τόνισε: « Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο. Είναι να μείνουμε ασφαλείς και να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού. Ο ιός είναι εδώ δίπλα μας και μπορεί να τον μεταφέρει ο καθένας μας. Ο κορονοϊός ευθύνεται για στιγμές που θυσιάσαμε. Απέναντι σε αυτό τον αόρατο εχθρό καλούμαστε να υψώσουμε τείχος για την αποφυγή της μετάδοσής του. Πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες είναι ορατός ο κίνδυνος για αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού. Έτσι η επιστροφή στα μέτρα θα είναι αναπόφευκτη. Σας ζητώ να τηρήσουμε τα μέτρα στη νέα φάση που ξεκινάει από αύριο Δευτέρα. Πρώτα τηρούμε τα μέτρα. Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση. Δεύτερον. Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζόμαστε».

Για τις μάσκες είπε: «Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής». Επίσης τόνισε ότι: «Μασάζ, ατομικές προπονήσεις δεν επιτρέπονται. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα».