Αποζημίωση και για τα νομικά πρόσωπα τα οποία νοικιάζουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, σχεδιάζει να δώσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά FM 90,1», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο θέμα, παραδέχθηκε ότι δεν έχει γίνει κάνει για αυτήν την κατηγορία των ιδιοκτητών, αφού είχε δοθεί προτεραιότητα να βοηθηθούν οι ιδιώτες ιδιοκτήτες.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρόβλημα με τα νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα σε πληττόμενες εταιρίες και δεν έχουν αποζημιωθεί όλη αυτήν την περίοδο. Εξετάζουμε ένα σχέδιο για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

O σχεδιασμόs είναι να δοθεί αποζημίωση -αναλογικά μικρότερη από ό,τι στους ιδιώτες- για μειωμένα ενοίκια και στα νομικά πρόσωπα που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα τα οποία ενοικιάζουν σε επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή ή και σε εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Πρόκειται για εταιρίες, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν εξαιρεθεί από την κρατική επιδότηση για τα μειωμένα ενοίκια και ασκούνται έντονες πιέσεις για την ενσωμάτωσή τους στην ατζέντα με τις κρατικές παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά την πλήρη ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα για τον οποίο εκκρεμούν ακόμη 53 εκτελεστικές αποφάσεις και το καθεστώς που θα διέπει τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε κίνδυνο, ο υπουργός Οικονομικών θύμισε την ενδιάμεση λύση του προγράμματος «Γέφυρα».

Του προγράμματος στο οποίο έχει ενταχθεί ένας μεγάλος αριθμός πληττόμενων δανειοληπτών με δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Θύμισε επίσης ότι το πρόγραμμα επιδοτεί για εννέα μήνες τις δόσεις «πράσινων» και «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία για εννέα μήνες με ποσοστό έως και 90%.