Η έγκριση του εμβολίου των AstraZeneca /Οξφόρδης από την βρετανική ρυθμιστική αρχή μία ημέρα αφού ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι έτοιμο για ταχεία έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, θα επιτρέψει τις βρετανικές αρχές να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στις αρχές του Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ελπίδα ταχύτερης επιστροφής της ζωής στην κανονικότητα και της άμβλυνσης των επιπτώσεων της επιδημίας στην βρετανική οικονομία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται και πάλι η πρώτη χώρα που εγκρίνει την χρήση ενός εμβολίου. Προηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, με το οποίο ξεκίνησε νωρίς η βρετανική εμβολιαστική εκστρατεία.

Το εμβόλιο των AstraZeneca /Οξφόρδης ήταν πολυαναμενόμενο για πρακτικούς λόγους. Είναι φθηνότερο από το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και μπορεί να συντηρηθεί στην θερμοκρασία ενός κοινού ψυγείου, δηλαδή στους 2-8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που διευκολύνει τον εμβολιασμό σε μεγάλη κλίμακα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία χώρεςμε περισσότερους των 71.500 θανάτους, την πρόσφατη εκτόξευση των κρουσμάτων, τον υπερκορεσμό του συστήματος υγείας και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να ζουν υπό συνθήκες lockdown.

Το πράσινο φως της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής «έπεται αυστηρών κλινικών δοκιμών και μίας εις βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους εμπειρογνώμονες του MHRA, οι οποίοι έφθασαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο ανταποκρίνεται σε αυστηρές προϋποθέσεις ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί από τις 4 Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις.

Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία επικρίνεται σφοδρά για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Απέναντι στην μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης του ιού, ο εμβολιασμός αντιπροσωπεύει την βασική ελπίδα της κυβέρνησης για την άρση των τοπικών lockdown που έχουν εξαντλήσει τον πληθυσμό και τορπιλίζουν την βρετανική οικονομία.

Το εμβόλιο AstraZeneca /Οξφόρδης βασίζεται σε αδρανοποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες και τροποποιήθηκε γενετικά. Ο τρόπος με τον οποίο μεταβιβάζει γενετικό υλικό στα κύτταρα με την εντολή να επιτεθούν στον SARS-CoV-2 παρουσιάσθηκε ως «Δούρειος Ιππος».

Το εμβόλιο προσφέρει 100% προστασία απέναντι στις βαριές μορφές της Covid-19.

Στα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το βρετανικό εργαστήριο ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι το εμβόλιό του έχει κατά μέσον όρο αποτελεσματικότητα 70%, έναντι 90% των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ομως, αυτός ο μέσος όρος έκρυβε μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των πρωτοκόλλων: η αποτελεσματικότητα είναι 90% για τους εθελοντές που έλαβαν ως αρχική μισή δόση και στην συνέχει μία ολόκληρη δεύτερη δόση έναν μήνα αργότερα. Αλλά κατεβαίνει στο 62% όταν ο εμβολιασμός γίνεται με δύο ολόκληρες δόσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά επικρίθηκαν, διότι η χορήγηση μισής δόσης σε ομάδα εθελοντών έγινε κατά λάθος και ο περιορισμένος αριθμός εθελοντών που ακολούθησαν αυτό το δεύτερο πρωτόκολλο ανάγκασε την εταιρεία να ξεκινήσει επιπλέον κλινικές μελέτες.

Το πρωτόκολλο που ενέκρινε σήμερα η βρετανική ρυθμιστική αρχή προβλέπει την χορήγηση δύο ολόκληρων δόσεων. Ο καθηγητής Αντριου Πόλαρντ έδωσε σήμερα την διαβεβαίωση στο BBC ότι υπάρχουν πολύ ισχυρά δεδομένα που υποστηρίζουν την μέθοδο αυτή. «Αλλά, στο τέλος, το αποτέλεσμα του εμβολίου θα επιτευχθεί όταν θα χορηγηθεί στο μπράτσο των ανθρώπων», πρόσθεσε

Ο Αντριου Πόλαρντ δεν έχει επίσης «καμία απόδειξη» ότι το εμβόλιο που εγκρίθηκε σήμερα «δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του ιού».