Ένα βήμα μπροστά ο ιός, δύο βήματα πίσω οι κυβερνήσεις…

Παράταση των περιοριστικών μέτρων, «διορθωτικές» κινήσεις προστασίας και ενίσχυση των ελέγχων περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή ατζέντα στη μάχη κατά της πανδημίας κορονοϊού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κάλεσε τις χώρες-μέλη της «να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα τις επόμενες εβδομάδες».

Οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση κρουσμάτων που επιμένει εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ κάποιες είναι διστακτικές στη χαλάρωση των μέτρων υπό το φόβο νέου «κύματος».

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων για ακόμη έξι εβδομάδες, έπειτα από την ευρεία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικώς στη Βορειοανατολική Αγγλία.

Η χώρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την αρχή της πανδημίας και μπορεί ο ρυθμός μετάδοσης να μειώνεται, όμως η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει.

Ο  Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε πως από αύριο Κυριακή θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ Covid-19 σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς τη Γαλλία.

Στο τραπέζι βρίσκονται και νέα μέτρα αν δεν λειτουργήσουν οι ισχύοντες περιορισμοί, με τους ειδικούς να τονίζουν πως «ο ιός μεταδίδεται σε ανησυχητικό ρυθμό και το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξουθενωμένο». Επιπλέον, υπήρξε επίσημη σύσταση υπέρ της χρήσης χειρουργικών μασκών και όχι υφασμάτινων, οι οποίες παρέχουν μειωμένη προστασία.

Αλλαγή στάσης και χρήση ιατρικών μασκών, αντί των υφασμάτινων, ακολούθησαν Βρετανία, Αυστρία και Γερμανία.

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο «κύμα» του ιού. Το ποσοστό μόλυνσης στις 15 Ιανουαρίου ήταν 575 ανά 100.000 άτομα, αυξημένο 60% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, φοβάται έως και 100.000 κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία ημερησίως την άνοιξη και το καλοκαίρι παρά τους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς, σημειώνοντας πως ο ιός θα προσβάλει κυρίως τους νεότερους.

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στη Δανία τα ταξίδια πολιτών της προς το Ντουμπάι, που χθες, έπειτα από τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των χώρων διασκέδασης.

Η σκανδιναβική χώρα ανέστειλε για πέντε ημέρες τις πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οπως δήλωσαν οι Αρχές της Δανίας «έλαβαν μια ειδοποίηση σχετικά με την αυθεντικότητα των διαγνωστικών τεστ για Covid-19 που διενεργούνται στο Ντουμπάι και θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα τεστ αυτά γίνονται σωστά, αλλά και ότι δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει ψεύτικα τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα».

Κάποιες διασημότητητες από τη Δανία πρόσφατα πήγαν στο Ντουμπάι, όπου έγιναν κανονικά οι πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί, προκαλώντας τις επικρίσεις της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν, που έχει ήδη επιβάλει αυστηρά περιοστικά μέτρα από τον Δεκέμβριο.

Τα Εμιράτα, που καταγράφουν αύξηση της μεταδοτικότητας τις τελευταίες ημέρες, έχουν άρει τους περισσότερους περιορισμούς που αφορούν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, όμως η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική, όπως και η τήρηση των αποστάσεων.