Βαρύ είναι το κλίμα στην Ιταλία, όπου καθημερινά καταγράφονται πολλές εκατοντάδες θάνατοι από κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση.

Χθες έχασαν τη ζωή τους 761 άνθρωποι από κορονοϊό στην Ιταλία, ενώ τα κρούσματα έφθασαν τα 18.727 –ελαφρά μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η Ιταλία δέχεται και πάλι σφοδρό κύμα της πανδημίας, ενώ μια υπόθεση που παραπέμπει σε κάλυψη των παραλείψεων κατά την αρχική εμφάνιση του κορονοϊού αναστατώνει τις αρχές.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Υγείας φέρεται να «συνωμότησε» με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ώστε να αφαιρεθεί έκθεση που κατηγορούσε την Ιταλία για κακή διαχείριση της πανδημίας, στη αρχή της έξαρσής της.

Η έκθεση, που ανατέθηκε σε επιστήμονα του ΠΟΥ και Ευρωπαίους συναδέλφους του, χρηματοδοτήθηκε από το Κουβέιτ. Τα συμπεράσματα της έκθεσης δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ στις 13 Μαΐου αλλά αμέσως αποσύρθηκαν.

Στην έκθεση αναφερόταν ότι η Ιταλία δεν είχε λάβει μέτρα θωράκισης του συστήματός της για περιπτώσεις επιδημιών και για καιρό μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού η κατάσταση δεν είχε αντιμετωπιστεί μεθοδικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γκάρντιαν, την αφαίρεση των συμπερασμάτων αυτών φαίνεται ότι ζήτησε ο Ρανιέρι Γκουέρα, βοηθός του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για στρατηγικές πρωτοβουλίες και μέλος της επιστημονικής ομάδας της ιταλικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

Οι αμέλειες και οι παραλείψεις αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν είχε επικαιροποιηθεί μπορεί να προκάλεσε χιλιάδες θανάτους, που θα είχαν αποφευχθεί. Τη βασιμότητα αυτής της υπόθεσης και των καταγγελιών ερευνούν εισαγγελείς στο Μπέργμαμο, που επλήγη πολύ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.